Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσιογράφου Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία, καθώς και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

Το 2018 οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δημοσιογράφου και ζήτησαν την έκδοσή του από τη Γερμανία όπου εγκαταστάθηκε αφού εγκατέλειψε την Τουρκία.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε τη σημερινή απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο καταζητούμενος Ντουντάρ δεν εμφανίστηκε στις αρχές εντός του χρονικού πλαισίου που προβλεπόταν και επομένως είναι «φυγάς».

Κατέφυγε στη Γερμανία

«Το πραγματικό σπίτι ενός ανθρώπου είναι η χώρα του. Εμείς, τα 82 εκατομμύρια των πολιτών, χάνουμε αυτή τη μεγάλη κατοικία. Αυτό μετράει περισσότερο από οποιοδήποτε σπίτι», αντέδρασε ο Ντουντάρ μέσω του Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ κατέφυγε στη Γερμανία το 2016, αφού καταδικάστηκε στην Τουρκία επειδή δημοσίευσε μια έρευνα όπου υποστήριζε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρέδιδαν όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία.

Το άρθρο, που συνοδευόταν από ένα βίντεο, προκάλεσε την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντουντάρ ότι είναι «πράκτορας» που διέρρευσε «κρατικά μυστικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr