Η Χιλή φαίνεται ότι έβαλε τα γυαλιά σε πολλές προηγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου, αφού για δυο λόγους έχει καταφέρει να αναχαιτίσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του Bloomberg με τα καλύτερα μέση για να ζει κανείς την εποχή του Covid-19. Και όμως η χώρα συνεχίζει να παραμένει σε επιφυλακή ακόμη περισσότερο με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον.

Το θαύμα

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ενρίκε Πάρις εστίασε την επιτυχία της Χιλής να ανταπεξέλθει στην πανδημία σε δυο ουσιαστικούς παράγοντες. Στην άκρως επιτυχημένη εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Και στην γεωγραφική της θέση. Η Χιλή βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο όπου αυτήν την περίοδο έχει καλοκαίρι και όχι χειμώνα που ευνοεί τον ιό.

Ο εμβολιασμός

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Χιλή ήταν επιτυχημένη με αποτέλεσμα ο κόσμος να πεισθεί και να σπεύσει να εμβολιαστεί. Μάλιστα πάνω από το μισό έθνος έχει λάβει τουλάχιστον μια ενισχυτική δόση ποσοστό που σύμφωνα με το Bloomberg είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Ο καθηγητής στην ιατρική σχολή του Universidad Catolica και ειδικός στην επιδημιολογία, Τζέιμι Σέρδα, αναφέρθηκε στις αιτίες της ανθεκτικότητας της χώρας: «Ο εμβολιασμός ξεκίνησε την κατάλληλη στιγμή σε μαζικό επίπεδο και πολλοί άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, χρησιμοποιώντας μάσκα και πλένοντας τα χέρια τους. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο, ιδιαίτερα με την Όμικρον που κυκλοφορεί. Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και να διπλασιάσουμε τα προληπτικά μέτρα»

Πηγή: in.gr