Ικανοποίηση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η επόμενη ημέρα

Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση της σοβαρής κρίσης που έχει προκαλέσει η τουρκική επιθετικότητα.

Η συνομιλία ήρθε σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιδεικνύει απροκάλυπτα την επεκτατική πολιτική της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Λιβύη όπου στηρίζει απροκάλυπτα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ.

Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες που θα πρέπει να έχουμε για την εξέλιξη της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι περιορισμένες. «Δεν νομίζω ότι κανείς ανέμενε -και αφελής να ήταν, ότι ένα τηλεφώνημα 30 -35 λεπτών καθαρής συνομιλίας θα μπορούσε να αλλάξει την τουρκική πολιτική ούτε ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα μετριαστεί, ούτε πρόκειται να αλλάξει στην ουσία» σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, κληθείς να σχολιάσει την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Πηγή: in.gr