Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε τακτική συνεδρίασή του μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του κορυφαίου Κρητικού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, στον οποίο είχε αποδοθεί πρόσφατα ο τίτλος του Επίτιμου Δημότη της Πόλεως, αποφάσισε ομόφωνα μεταξύ άλλων, τιμώντας την μνήμη του, να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός προέβη στην ακόλουθη  συλλυπητήρια δήλωση για τον Γιάννη Μαρκόπουλο :

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσικό του έργο σφράγισε εδώ και δεκαετίες την πορεία του τόπου μας, συντρόφευσε και εγκαρδίωσε τους Έλληνες στα δύσκολα χρόνια της Επτάχρονης Δικτατορίας (1967-1974).

Δίπλα σε άλλους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας: τον Μ. Χατζιδάκι, τον Μ. Θεοδωράκη, τον Ν. Μαμαγκάκη, τον Χρ. Λεοντή (όλοι Κρητικής καταγωγής), τον Στ. Ξαρχάκο, τον Δ. Μούτση, τον Γ. Σπανό, τον Δ. Σαββόπουλο, τον Θ. Μικρούτσικο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε μια απαράμιλλης σημασίας μουσική περιοχή, συνδυάζοντας μοναδικά: παραδοσιακά, έντεχνα, κλασικά, και σύγχρονα στοιχεία.

Το πολυσχιδές έργο του θα μείνει ως διαρκής παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Ο Δήμος Ηρακλείου, κάνοντας το χρέος του απέναντι στον κορυφαίο συνθέτη που δόξασε την ελληνική μουσική και την ταξίδεψε κι έξω από τα σύνορα της χώρας, του απένειμε στις 3 Δεκεμβρίου του 2022 την σημαντικότερη διάκριση που δίδεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτήν του Επιτίμου Δημότη της πόλης.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του».

Πηγή: in.gr