Μετά το Κατάρ, τα φώτα της δημοσιότητας για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να στρέφονται προς το Μαρόκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Μαρόκο διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι είχε γίνει γνωστό στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Qatargate.

Όπως αναφέρει το Spiegel επικαλούμενο εμπιστευτικά ερευνητικά έγγραφα, η μαροκινή υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών DGED συμμετείχε επίσης σε ανώτατο επίπεδο στην επιρροή των ευρωβουλευτών. Στόχος ήταν να επηρεάσει την Ομάδα Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλος της οποίας ήταν και η Εύα Καϊλή.

Μυστικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με το Spiegel, η DGED φέρεται να έχει στρατολογήσει τους δύο Ιταλούς ευρωβουλευτές Αντόνιο Παντσέρι και Αντρέα Κατσολίνο καθώς και τον Φρανσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Καϊλή.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Abderrahim Atmun, νυν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ήταν υπεύθυνος για την ηγεσία της «τριάδας». Στον ρόλο του 67χρονου Abderrahim Atmoun  έχει αναφερθεί και η Correre della Sera. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας ο Atmoun είχε στενούς δεσμούς με το «τρίγωνο» Παντσέρι, Τζόρτζι και Κοτσολίνο.

Ένα μαροκινό κέντρο σπουδών στις Βρυξέλλες στο οποίο κινείται ο Atmoun φαίνεται να είναι η βιτρίνα των μυστικών υπηρεσιών του Ραμπάτ, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Μεταξύ άλλων η εφημερίδα γράφει ότι οι ερευνητές φέρονται επίσης να κατέγραψαν συναντήσεις μεταξύ του πρέσβη και του Κοτσολίνο, μερικές φορές παρουσία του Παντσέρι.

Επιπλέον, οι τρεις Ιταλοί φέρονται να είχαν άμεση επαφή με τον γενικό διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας, Μοχάμεντ Γιασίν Μανσούρι. Το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel επικαλείται βελγικούς κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους το Μαρόκο έχει δεσμευτεί πρόσφατα σε θέματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η Δυτική Σαχάρα, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ραμπάτ.

Υπό κράτηση

Οι Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι βρίσκονται υπό κράτηση.

Κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Κοτσολίνο θεωρείται ο επόμενος «πιθανός στόχος» των βελγικών αρχών αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα και είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ οι Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι μίλησαν για τον Κοτσολίνο στις καταθέσεις τους με την πρώην αντιπρόεδρο του  Ευρωκοινοβουλίου να αναφέρει σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της «ενδεχομένως κρατούσε κάτι και για το αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτσολίνο».

Υπαγόρευε ερωτήσεις σε ευρωβουλευτές

Tην ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον εγκέφαλο του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να επηρεάσει το ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο Παντσέρι υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται συγκεκριμένα σε όσα συνέβησαν στις 14 Δεκεμβρίου κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.

«Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του καταριανού υπουργού και υπαγόρευε τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών»
«Το «παιχνίδι» ωστόσο ήταν στημένο γιατί ο λόγος του Καταριανού υπουργού ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι αλλά κυρίως γιατί βάσει της δικογραφίας ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: in.gr