Εκεί όπου η ανδρελανίνη κτυπά κόκκινο, τα 15.000 πόδια πάνω από τα σύννεφα, στους ουρανούς του Αιγαίου, όπου εδώ και χρόνια οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν τους εναέριους εισβολείς. Πάντοτε με επιτυχία και με επικίνδυνους ελιγμούς ώστε να πάρουν το πλεονέκτημα στις εικονικές αερομαχίες. Τέτοιους ελιγμούς, συνήθως τους βλέπουμε σε… αεροπορικές επιδείξεις (air shows), τόσο δύσκολοι και επικίνδυνοι είναι.

Αλλά για τους χειριστές των μαχητικών F-16, Mirage και Phantom (F-4) είναι τις περισσότερες φορές καθημερινώς τρόπος επιβολής των δικών τους όρων στον ουρανό του Αιγαίου. Όπως συνέβη την Τετάρτη, όταν κυνήγησαν τέσσερα τουρκικά F-16 που έκαναν υπέρπτηση πάνω από την νησίδα Ανθρωποφάγοι σε ύψος 10.000 ποδών.

Ίσως στους περισσότεροι από εμάς να είναι άγνωστοι οι όροι «barrel roll» ή «κουβανέζικο 8 (vertical cuban eight)», ή «τετράφυλλο», ή ακόμα «σπειροειδής βύθιση» και «στροφή του γερακιού», αλλά πρόκειται για τους κωδικούς επικίνδυνων ελιγμών που χρησιμοποιούν οι καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι μας είτε σε ασκήσεις, είτε σε επιδείξεις (όπως αυτές που γίνονται από τον ομάδα «Ζευς»), είτε το συνηθέστερο στις αναχαιτίσεις τουρκικών αεροπλάνων και στις εικονικές αερομαχίες. Πολλές φορές στο κυνήγι των τούρκων εισβολέων η ταχύτητα των F-16 φτάνει τα 0,94 Mach (ή τα ξεπερνά) ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr