Στο σημείο όπου ξέσπασε αρχικά η φωτιά στη βόρεια Αττική, στην Άνω Βαρυμπόμπη, βρέθηκε το in.gr αποτυπώνοντας τις δραματικές εικόνες.

Το σκηνικό της επόμενης ημέρας, με τους πυροσβέστες που δίνουν ακόμη μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις, είναι κυριολεκτικά αποκαρδιωτικό.

Έκει που λίγες ώρες πριν υπήρχε ένα πυκνόφυτο πευκοδάσος, κυριαρχούν πλέον η στάχτη και τα αποκαΐδια. Χιλιάδες είναι τα στρέμματα καμένης γης, ενώ ανυπολόγιστες είναι προς το παρόν οι καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα και σε υποδομές.

Την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, παρουσιάζοντας στοιχεία για το «μικροκλίμα» που δημιουργήθηκε.

Όπως τονίζεται, κατά την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (13:25) και κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών εξάπλωσής της (13:30 – 15:30), στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι με μέσες εντάσεις 2 – 4 μποφόρ και ριπές στα 5 μποφόρ.

Από τις καταγραφές που υπάρχουν, η πυρκαγιά φαίνεται ότι εκδηλώθηκε αρχικά σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr