Το ξέρετε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει ένα μπλοκάκι, όπως αυτό που κρατούσε κάποτε ο Κώστας Σημίτης και σημειώνει διάφορα, κυρίως προτάσεις, εισηγήσεις, σκέψεις (ακόμα και για την κλιματική αλλαγή) αλλά και σχεδιασμό επόμενων κινήσεων για την τράπεζα;

Να, για παράδειγμα κλεισμένος στην Τράπεζα της Ελλάδος τώρα με το lockdown ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και με διοικητές συστημικών τραπεζών. Σημείωνε τις ερωτήσεις που του έκαναν οι φορείς, που ήταν γεμάτες αγωνία για την οικονομία, για το μέλλον των επιχειρήσεων μετά την πανδημία, για τα κόκκινα δάνεια για τη βιωσιμότητα του χρέους, για το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη νομισματική πολιτική.

Κυρίως η αγωνία όλων ήταν μία: Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα της πανδημίας; Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, πόσες επιχειρήσεις θα κλείσουν; Πόση θα είναι ύφεση; Εν συνεχεία σημείωνε τις απαντήσεις που έπρεπε να δώσει. Ποιες ήταν αυτές;

* Με τα 70 και πλέον δισ. ευρώ που θα αναμένεται να έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από άλλες κοινοτικές πηγές και με ρυθμό ανάπτυξης 3,5% κατά μέσο όρο για τα επόμενα χρόνια, είναι στο χέρι μας να πάει καλά η οικονομία και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

* Πρέπει να υπάρξει σταδιακή απόσυρση των μέτρων για την πανδημία και όχι συνολική.

* Μεγάλη σημασία θα δοθεί στην ανάπτυξη μετά την πανδημία. Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης.

* Με την πανδημία όλοι ξαναγνωριζόμαστε.

* Πρέπει να υπάρξει μια γέφυρα ανάπτυξης.

* Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες προβλέψεις κεφαλαίων. Έχει αποδειχθεί σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση ζημιών.

* Ευλογία και όχι παγίδα τα χαμηλά επιτόκια.

* Δεν είμαι γενικά υπέρ της διαγραφής χρεών.

*Σε σχέση με την FED δεν είμαστε τόσο ευέλικτοι, αλλά είμαστε πιο ανεξάρτητοι ως ΕΚΤ.

*Κοιτάμε την εμπειρία των άλλων κεντρικών τραπεζών

* Οι περισσότερες ερωτήσεις (και οι απαντήσεις) αφορούσαν τα κόκκινα δάνεια και συγκεκριμένα δεν ήταν λίγοι αυτοί πoυ ήθελαν να μάθουν γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας και την έγραψε στο μπλοκάκι του, ήταν ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι ότι είναι μεγάλος o όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιαίτερα στον χώρο των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν μεγάλα ρίσκα.

Αυτά μπόρεσα και είδα στα γρήγορα από τις πολλές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Στουρνάρας πριν πάρει μαζί του το μπλοκάκι για… αποκωδικοποίηση.

Πηγή: Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr