Πριν ακόμη από την εκλογική ήττα του 2019, είχε συγκροτηθεί ένα ευρύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που και με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου ήταν καθοριστικό για την ευρεία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Ενας συγκερασμός δυσφορίας και ενοποίησης πολλαπλών μετώπων δυσαρέσκειας που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μάλιστα ένα μέτωπο με ισχυρούς αρμούς, που εδώ και τρία χρόνια δεν δίνει χώρο στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να εκταμιεύσει την κυβερνητική φθορά και να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πόλο. Αυτά, όπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του πολιτικού σχεδιασμού, έχουν μεταβληθεί εσχάτως λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει διαρραγεί και τώρα «οι δυνάμεις γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρούν να φτιάξουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας ώστε να πιέσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην πάει σε μια λογική προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι όμως πια ένα μέτωπο υποχώρησης».

Συγκόλληση ‘ή συμμαχία

Είναι κοινός τόπος πάντως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το ΠΑΣΟΚ κλειδί στην εξέλιξη του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Δεν πέρασε απαρατήρητη εξάλλου η πρόσφατη (αντικυβερνητική) παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των παρακολουθήσεων, που επίσης διαβάστηκε ως ρηγμάτωση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν βιάζονται σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλούν ακόμη κεντρικά για εκλογική συγκόλληση ή συμμαχία. Μιλούν όμως για την ανάγκη ενός κοινού μετώπου για θέματα που απαιτούνται όπως η Δημοκρατία.

Εδώ, σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, χωρούν κι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, μια στρατηγική επίσης διεμβολισμού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος (απ’ τα αριστερά και απ’ τα δεξιά). Περιμένοντας βέβαια και τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, που ως έναν βαθμό θα αποτυπώνουν την ανθεκτικότητα του μη φίλιου μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και το πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί την τρέχουσα κυβερνητική φθορά ώστε να γίνει ο εναλλακτικός πόλος.

Ετσι θα ενταθεί η δομική αντιπολίτευση που θα ανοίγεται σε όλα τα μέτωπα. Χθες είδαμε μια οξύτατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του Εβρου και τους διασωθέντες πρόσφυγες. «Ψέματα για τους «καταραμένους του Εβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα.

Η όλη πάντως αντιπαράθεση που επιδιώκει η Κουμουνδούρου είναι εφ’ όλης για το μοντέλο της χώρας και όχι απλώς και μόνον για τις παρακολουθήσεις. Εδώ θα επαναλαμβάνεται το αίτημα των εκλογών και η προσωπική αποδόμηση του Πρωθυπουργού και του επιτελικού κράτους.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: in.gr