Στα κομματικά επιτελεία έχουν καταγράψει ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου τις προβληματικές περιφέρειες και τους νομούς με δεξαμενές που μπορούν να προσδώσουν δυναμική και να καλύψουν ελλειμματικές καταστάσεις.

Στη βάση αυτή έχουν καταστρωθεί και οι περισσότερες περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε περιοχές όπου η συσπείρωση της κομματικής βάσης πρέπει να ενισχυθεί.

Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αμφιβολία ότι οι βασικοί εκλογικοί στόχοι καθενός θα κριθούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξού και ο ειδικός σχεδιασμός για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αναγνωρίζουν ότι γενικότερα για τον Βορρά, από τη Δυτική Μακεδονία έως τη Θράκη, απαιτείται πλήρης χαρτογράφηση, καθώς εκεί μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις με «ακροβολισμούς» ψηφοφόρων.

«Νομό – νομό»

Ανά περιφέρεια και νομό – νομό «χτίζει» την εκλογική στρατηγική της η ΝΔ και ρίχνει το βάρος πρωτίστως στην ενδυνάμωση της γαλάζιας παρουσίας στις πιο δύσκολες για την παράταξη περιοχές. Επειτα από τον διακηρυγμένο στόχο – ως προβολή αυτοπεποίθησης – από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνουν «γαλάζιες» η Κρήτη και η Αχαΐα, περιοχές στις οποίες ο ίδιος βρέθηκε στο τέλος του 2022, ανοίγει άμεσα ένας νέος κύκλος εξορμήσεων του Πρωθυπουργού στα… βόρεια.

Εκεί άλλωστε, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, υπάρχουν κάποιες από τις περιοχές που η ΝΔ αναγκάζεται να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Το γαλάζιο στρατόπεδο θέλει ουσιαστικά να ανατρέψει τις δυναμικές που καταγράφει σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε Κοζάνη ή Φλώρινα, με δεδομένο ταυτόχρονα ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρούν εισβολές ο ένας στα κάστρα ή στις γκρίζες ζώνες του άλλου όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, με ειδικότερο βάρος στη μάχη της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτών ο Μητσοτάκης ανοίγει στην Κομοτηνή το αναπτυξιακό πλάνο «Θράκη 2030» (όπως ο ίδιος έχει κάνει για τη Δυτική Ελλάδα και για την Πελοπόννησο), ενώ με διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα του Εβρου, την Αλεξανδρούπολη, σχεδιάζει για το Σάββατο τόσο εγκαίνια έργου (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής) όσο και μίνι ΔΕΘ, καθώς θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα.

Οπως άλλωστε έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στο γαλάζιο στρατόπεδο ζυγίζουν προσεκτικά ισορροπίες και… προειδοποιήσεις στη βόρεια Ελλάδα (πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα επιλέξει εκεί μία από τις τρεις υποψηφιότητές του), θεωρώντας εκλογικά κρίσιμη σειρά περιοχών από τη Λάρισα και πάνω. Από την άλλη στη ΝΔ καταγράφουν και «καλές» περιφέρειες, εστιάζοντας περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία, όπου επίσης είναι στα σκαριά μια πρωθυπουργική περιοδεία με αναπτυξιακό μήνυμα.

Το Μαξίμου θέλει να έχει παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό προγραμματικό σχέδιο στην έδρα κάθε περιφέρειας – ασχέτως του αν αυτή ανήκει στις καλές ή στις γκρίζες περιοχές – μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι γαλάζιες δυνάμεις θα πέσουν στο λεκανοπέδιο και ιδίως στην Α’ Αθήνας και στη Δυτική Αττική.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: in.gr