Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα προεδρεύσει αύριο, Πέμπτη 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για πρώτη φορά στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που ανήκουν στο ΕΛΚ, στο πλαίσιο του διήμερου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγική πυξίδα και διαχείριση κρίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συνεδρίαση στην οποία θα προεδρεύσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8:00 το πρωί. Τον Έλληνα υπουργό θα παρουσιάσει ο Αντόνιο Λόπεθ – Ιστούριτζ Ουάιτ, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας που ανήκουν στο ΕΛΚ θα εξεταστούν θέματα που αφορούν στη Στρατηγική Πυξίδα – δηλαδή την στρατηγική της Ε.Ε. για την Κοινή Άμυνα – καθώς και θέματα που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων.

Οι συναντήσεις του ΕΛΚ προηγούνται του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. Σε αυτές, συζητούνται κυρίως θέματα αρμοδιότητος των υπουργών Άμυνας που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών.

Ενημέρωση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις ασφάλειας

Σε επιστολή του, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος – με την έως τώρα ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά του στις συναντήσεις υπουργών Άμυνας του ΕΛΚ – θα ασκήσει με επιτυχία τα καθήκοντα του προέδρου. Στις συναντήσεις υπουργών Άμυνας του συμμετέχουν Λιθουανία, Κροατία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου και αύριο, Πέμπτη 6 Μαΐου, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr