Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας τέθηκε επί τάπητος στο προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί στην Αθήνα με θέμα την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η πρόεδρος Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ υπογράμμισε κατά την κλειστή συνεδρίαση ότι η πράσινη μετάβαση παραμένει προτεραιότητα των Σοσιαλιστών, παρά την ενεργειακή ανασφάλεια που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τόνισε, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να γίνεται πάντα με γνώμονα τους κοινωνικούς προβληματισμούς, με δίκαιο τρόπο, έχοντας ως επίκεντρο τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Δυσκολεύεται να πληρώσει το 1 στα 3 νοικοκυριά

Στην παρέμβασή του, ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και αναπληρωτής καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Χάρης Δούκας, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, με ακριβότερες τιμές στο ρεύμα και στην αντλία, ενώ 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε επιχειρήσεις αλλά και πολίτες να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι.

Ανέδειξε ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη για ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης ώστε να μπορεί να απορροφήσει το αυξανόμενο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Tέλος, ο αντιπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τσαχίμ Μοχάμεντ υποστήριξε ότι οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων δεν αποτελούν λύση για την ενεργειακή κρίση.

Σημείωσε μάλιστα ότι τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα παράγουν τεχνογνωσία η οποία βοηθάει άλλες χώρες για να υλοποιήσουν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση ενώ δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν την αξιοποιεί.

Πηγή: in.gr