Σε τούτες τις ιδιαίτερες και ευαίσθητες για τα εθνικά μας θέματα ημέρες, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντάται με διάφορους επιφανείς και μεταφέρει, όπως πληροφορούμαι, σήματα και μηνύματα. Αναγνωρίζει μεν τα ελληνικά δίκαια, καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν βάζει και τα χέρια του στη φωτιά. Αποδίδει εξαιρετική σημασία στη γερμανική προσπάθεια για την αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο και εκθειάζει ιδιαιτέρως τις πρωτοβουλίες της κυρίας Μέρκελ για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου. Αντιθέτως, με έναν τρόπο αφήνει υπονοούμενα για τον Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο αποδίδει εμπορικές προθέσεις.

Προφανώς επειδή θεωρεί ότι ενδεχόμενες παραγγελίες γαλλικών φρεγατών ή πολεμικών αεροσκαφών θα αφαιρέσουν δυνατότητες από τον ίδιο, που λογικά ενδιαφέρεται για την προώθηση αμερικανικών όπλων.

Οπως και να έχει πάντως, ο αμερικανός πρεσβευτής δεν κρύβει ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα τύχουν ευθείας βοηθείας. Αποφεύγει γενικώς να δεσμευτεί. Αλλωστε, δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, όλοι υποθέτουν ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου οι ισχυροί θα δράσουν πυροσβεστικά για να μην επεκταθεί η πολεμική πυρκαγιά. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι κατά τις συναντήσεις του η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι το μόνο θέμα συζήτησης.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, δεν είναι καν το πρώτο. Είμαστε σε θέση να σας βεβαιώσουμε ότι ο σινοαμερικανικός ανταγωνισμός είναι ψηλά στην ατζέντα του αμερικανού πρεσβευτή. Τον απασχολεί η κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα και ενδεικτικό προς τούτο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνει για την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην Αττική.

«Παλεύει», όπως λένε οι γνωρίζοντες, για την εξεύρεση αμερικανού επενδυτή ικανού να αναλάβει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, απλά για να μην πέσουν σε κινεζικά χέρια και ενισχυθεί η παρουσία του Πεκίνου στην Ελλάδα. Είναι οι καιροί, βλέπετε, άστατοι και οι ανταγωνισμοί σφοδρότατοι. Και εξ αυτών, γιατί όχι, ίσως να αναδειχθούν κάποιες ευκαιρίες για τη φτωχή Ελλάδα…

Πηγή: Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr