Ενθάρρυνση της Aγκυρας να παραμείνει σε τροχιά διαλόγου με την Ελλάδα. Εκτός ημερησίας διάταξης τα υποβρύχια. Το Βερολίνο δεν έχει αυταπάτες για τα πραγματικά κίνητρα της διαλλακτικής στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία.

Η ατζέντα της συνάντησης

Σήμερα Τρίτη στις 12 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι συνομιλίες της υπουργού Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είχε δηλώσει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας το Σαββατοκύριακο. Τα άλλα θέματα θα αφορούν κυρίως ζητήματα του ΝΑΤΟ αλλά και της Μαύρης Θάλασσας δεδομένου ότι αποτελεί τμήμα των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ακάρ, η γερμανίδα υπουργός Αμυνας είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον έλληνα συνάδελφό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον ομόλογό της στην Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη.

Επανειλημμένα στο παρελθόν η κα Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε επισημάνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους δύο ομολόγους της και ότι συχνά επικοινωνεί μαζί τους.

Λείπουν τα υποβρύχια

Η κa Κραμπ-Καρενμπάουερ με τους συναδέλφους της Ν. Παναγιωτόπουλο και Χ. Πετρίδη

Οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης την είχαν ενημερώσει για τη στάση των κυβερνήσεών τους σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή όσο και για επιμέρους πλευρές των σχέσεων των χωρών τους με την Τουρκία.

Ο έλληνας υπουργός Αμυνας έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία.

Το θέμα αυτό δεν θα βρίσκεται όμως στην ημερησία διάταξη της συνάντησης Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ακάρ.

Η επίσημη στάση του Βερολίνου είναι ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 με την Αγκυρα. Πέραν αυτού, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει σταδιακά σχεδόν πάψει να εγκρίνει νέες άδειες για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ο κ. Ακάρ θα αναφερθεί στο θέμα του ελέγχου τουρκικού φορτηγού πλοίου στη Μεσόγειο από γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ τον περασμένο χρόνο.

Στρατηγικός εταίρος

Επ’ αυτού η γερμανική στάση είναι ότι το γερμανικό πλήρωμα έδρασε νόμιμα και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση του εμπάργκο που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επί της αρχής, πάντως, το Βερολίνο θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ενδεικτική γι’ αυτήν τη θεώρηση είναι η δήλωση της κας Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σαββατοκύριακο, πως η Τουρκία είναι «σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας

Οι τουρκικές προθέσεις θα φανούν και από το αν θα επιστρέψει το Oruc Reis στα ελληνικά ύδατα ή όχι;

Οπως και η πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας στην Αγκυρα έτσι και η επίσκεψη του κ. Ακάρ στο Βερολίνο συνιστά ενθάρρυνση της Τουρκίας από την πλευρά της Γερμανίας να συνεχίσει την πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και του διαλόγου με την Ελλάδα για να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα θέματα.

Το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί σ’ αυτές τις συνομιλίες. Κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι την απάντηση θα πρέπει να τη δώσουν η Αθήνα και η Αγκυρα μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Εχει υποδείξει… Χάγη

Δεδομένου ότι τα ζητήματα που τίθενται είναι «σύνθετα», η γερμανική κυβέρνηση έχει υποδείξει στις δύο πλευρές να αποταθούν ενδεχομένως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην περίπτωση της Κύπρου, η γερμανική θέση είναι ότι βάση για λύση αποτελούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις της ΕΕ.

Βέβαια, η Γερμανία δεν διακατέχεται από αυταπάτες. Γνωρίζει ότι τα κίνητρα για την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν σχετίζονται πρωτίστως με την επιθυμία της Αγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στην Αγκυρα.

Θα φανούν οι προθέσεις

Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για να συμβάλει στην εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν σε μια πρώτη φάση καταστάσεις που επικράτησαν τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου.

Από τα συμφραζόμενα δηλώσεων στο Βερολίνο προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr