Με τη δεύτερη ανάγνωση προχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και του νέου τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο, βαίνει προς ψήφιση.

Η νέα πλέον ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του υπουργείου από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Αλλωστε, πρόθεση του Μάκη Βορίδη είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη διεκπεραίωση των εκκρεμών ζητημάτων, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο χθες. Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο υπουργός, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Διαρκής στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, μέσω της άρτιας στελέχωσης του ελληνικού Δημοσίου. Για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί η πλήρωση των θέσεων αλλά απαιτείται η πρόσληψη ενός υψηλού επιπέδου και υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού πλήρους εξειδικεύσεως και τεχνογνωσίας. Αυτό ακριβώς έρχεται να επιτύχει το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του δημόσιου τομέα μέσα από την αξιοποίηση μίας αδιάβλητης διαδικασίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της επίσπευσης των διαδικασιών πρόσληψης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Τα «δώρα»

Η μείωση του χρόνου για την ενσωμάτωση νέων εργαζομένων αλλά και η οριζόντια καταγραφή των αναγκών του Δημοσίου είναι τα «δώρα» του νέου συστήματος προσλήψεων εργαζομένων. Από τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο ΑΣΕΠ είναι ότι πλέον οι διαγωνισμοί για την κάλυψη κενών θέσεων δεν θα προκηρύσσονται ανά υπουργείο ή ανά φορέα αλλά μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να καλύπτονται το ταχύτερο δυνατό οι θέσεις. Απόρροια της παραπάνω καταγραφής είναι να μειωθεί αισθητά ο χρόνος αναμονής έως την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων, καθώς ο χρόνος καθορίζεται εν πολλοίς από τις δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις.

Βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου αποτελεί ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα και σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται. Πρόκειται για ενιαία, υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, τύπου πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία θα υποβάλλονται όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις στο Δημόσιο μία φορά ανά δύο χρόνια. Μάλιστα, ο διαγωνισμός ενδέχεται να διεξάγεται σε δύο φάσεις εντός λίγων ημερών, ανάλογα με το μέγεθος των συμμετοχών. Η… πρεμιέρα για την εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής στο Δημόσιο θα είναι η άνοιξη του 2022.

Ετσι, ο  ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως με τη διαδικασία προσλήψεων που ακολουθείται σήμερα, λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων στο Δημόσιο καλυπτόταν μέσω γραπτής διαδικασίας.

Οι εξετάσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο νόμου, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη που αποτελούνται από την εξέταση γνώσεων, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στο αντικείμενο της θέσης για την οποία ενδιαφέρονται, αλλά και από τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, οι οποίες και θα σκιαγραφούν το εργασιακό προφίλ κάθε υποψηφίου. Για παράδειγμα, στη δεύτερη κατηγορία δοκιμασιών μπορεί να περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, τεστ αριθμητικού συλλογισμού, δοκιμασία αφαιρετικής ικανότητας, προσαρμογής σε εργασιακό περιβάλλον, ενσωμάτωσης σε ομάδα.

Η συνέντευξη των υποψηφίων θα παραμείνει ως πρόσθετη διαδικασία για ειδικές μόνο περιπτώσεις θέσεων, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και για περιπτώσεις που η κύρια εργασία συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια ζωής προσώπων, κατόπιν αιτήματος του φορέα και έγκρισης του ΑΣΕΠ, όπως είναι για παράδειγμα η θέση των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, μάλιστα, βάσει της νέας μεταρρύθμισης, παύει η συνέντευξη να είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής του.

Κι ενώ μέχρι σήμερα, το βάρος έπεφτε στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων αλλά και της εμπειρίας, όπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η σημασία των τίτλων σπουδών θα παραμείνει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς, ωστόσο καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου, όπως και αυτός του απολυτηρίου. Κι αυτό γιατί παρατηρείται ανισότητα βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οσον αφορά, δε, στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών καθώς και τα διδακτορικά διπλώματα θα υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένων προσαυξήσεων που ευνοεί τα αυξημένα τυπικά προσόντα και θα συντελεί στην επιλογή των καλυτέρων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, η προσαύξηση θα αφορά έως δύο και όχι έναν τίτλο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τι θα ισχύει για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ

Συμμετοχή στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό θα έχουν και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ), μέσω ποσοστών διασφάλισης που καθορίζονται από τοn νόμο. Τα ΑμεΑ θα υπάγονται στη διαδικασία της μοριοδότησης με ξεχωριστή προκήρυξη και όπως και για τους υποψηφίους υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα υπάρχει επιλογή με σειρά προτεραιότητας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr