Το όμορφο θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι έκαναν την θαλάσσια βόλτα τους στον Θερμαϊκό σήμερα Κυριακή πρωί. Τέσσερα δελφίνια έπαιζαν με τα κύματα όχι μακριά από την ακτή.

Όπως αναφέρει τo GRtimes.gr, τη μοναδική στιγμή απαθανάτισε σε βίντεο ο Πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, καθώς είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά τα εντυπωσιακά θηλαστικά, κατά την διάρκεια της βόλτας του με το καραβάκι “Κωνσταντής”.

Η καταγραφή των δελφινιών του Θερμαϊκού

«Το πρόγραμμά μας Thermaikos Dolphin Project, που ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης με την υποστήριξη του SANIResort, περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου με τη μέθοδο της φωτοαναγνώρισης, καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων για παιδιά, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα κητώδη, αλλά και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας γενικότερα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της iSea Αναστασία Χαρίτου.

Όπως εξηγεί, το σημείο αναγνώρισης των δελφινιών, «το δικό μας δηλαδή δακτυλικό αποτύπωμα», είναι στα δελφίνια το πτερύγιο και με βάση αυτό, γίνεται η καταγραφή και η μελέτη της αφθονίας και της κατανομής του είδους στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο διαφορετικά είδη δελφινιών στην περιοχή, Ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) και Κοινά δελφίνια (Delphinus delphis). Τα Ρινοδέλφινα αποτελούν το πιο κοινό είδος δελφινιών στην Ελλάδα και απαντώνται συχνά σε παράκτιες περιοχές. Αντίθετα, ο πληθυσμός των “άλλοτε” Κοινών δελφινιών έχει πλέον μειωθεί εξαιρετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τα σπάνια».

Σημειώνεται ότι το Κοινό δελφίνι θεωρείται πλέον κινδυνεύουν καθώς το είδος έχει μειωθεί αισθητά στη Μεσόγειο λόγω της υπεραλίευσης της τροφής του και της εμπλοκής του σε αλιευτικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την iSea, παρά τη γενικευμένη μείωση του Μεσογειακού πληθυσμού του είδους, το Βόρειο Αιγαίο συνιστά μια περιοχή στην οποία υπάρχει σε αρκετά μεγάλη αφθονία ακόμα και σήμερα. Το Ρινοδέλφινο συναντάται συχνά κοντά στις ακτές του Β. Αιγαίου, αν και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεσόγειο και πλέον το είδος θεωρείται τρωτό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr