Οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη από τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ολοένα και περισσότερο έρχονται στο φως καταγγελίες για ξυλοδαρμούς αλλά και για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή.

«Οι δομές πρέπει να έχουν την απόλυτη εποπτεία»

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος.

«Όλη αυτή η υπόθεση αναφέρεται στο παιδί, που είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Μεγαλώνεις ένα παιδί και μεγαλώνεις ουσιαστικά μία κοινωνία που έρχεται. Εκεί λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις, ούτε εικασίες για το ζήτημα. Οι δομές πρέπει να έχουν την απόλυτη εποπτεία και κοινωνική προσέγγιση και αξιολόγηση της δημόσιας υγείας, δηλαδή της φροντίδας, της μέριμνας και της πρόληψης», είπε αρχικά.

«Οι χώροι που αναλαμβάνουν παιδιά πρέπει να έχουν υποδομές από ειδικούς. Ο Θεός είπε στον Νώε, φτιάξε μία Κιβωτό και βάλε τους εκλεκτούς του κόσμου γιατί θα τιμωρήσω την αμαρτία και την ανηθικότητα. Ερχόμαστε σήμερα και λέμε ότι η Κιβωτός πράγματι, αν έχει να επιτελέσει ένα έργο θα ήταν να αγκαλιάσει ένα παιδί στην οξεία φάση της ζωής του, και γρήγορα, να πάει σε μία ανάδοχη οικογένεια. Δεν μπορεί να «λιμνάζει» ένα παιδί μέσα σε ένα ίδρυμα, γιατί η σχέση γίνεται ιδρυματική. Πρέπει να πηγαίνει σε μία οικογένεια η οποία να έχει αξιολογηθεί. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που περιμένουν να πάρουν ένα παιδί και μετά γερνούν και δεν μπορούν να το αναλάβουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει από τη βάση του», πρόσθεσε ο κ Ασκητής.

«Αντικαθίστανται Δ.Σ. χωρίς να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις»

Ο δικηγόρος Σπύρος Δημήτριου μίλησε για την νομική διάσταση της υπόθεσης, αλλά και για το «σαφάρι» της οικονομικής αστυνομίας, η οποία κάνει φύλο και φτερό ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς και δωρεές της δομής.

«Είναι ένα θέμα που έχει μονοπωλήσει εδώ και 2 βδομάδες την επικαιρότητα, βλέπω αντικατάσταση διοικητικών συμβουλίων χωρίς να έχει ασκηθεί ούτε καν ποινική δίωξη σε κανένα πρόσωπο. Υπάρχει σωστή έρευνα οικονομικών. Αυτές οι δομές είναι ΜΚΟ που σημαίνει ότι δεν πρέπει να διανέμουν κέρδη, αλλά ό, τι συγκεντρώνουν από δωρεές και προσφορές που δεν τα χρειάζονται, πηγαίνουν στην επόμενη χρήση. Από εκεί και πέρα θα φανεί εάν από τα χρήματα αυτά, έχουν καρπωθεί προς ίδιον όφελος κάποιοι παράγοντες της δομής. Από ότι ακούω το ποσό που έχει βρεθεί σαν προσωπική περιουσία στο ζευγάρι που γίνεται λόγος, είναι 130.000 ευρώ. Κατά την εκτίμησή μου δεν είναι ένα εξωπραγματικό ποσό», τόνισε αρχικά ο κ. Δημητρίου.

«Η πολιτεία και η Δικαιοσύνη όλοι θέλουμε να έχουν αντανακλαστικά και να σπεύδουν. Εδώ, έχει μηδενιστεί η προσφορά της δομής αυτής, αντικαθίστανται Δ.Σ. χωρίς να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή, ανεξάρτητη εξουσία, και οι διαδικασίες αυτές προβλέπονται ρητά από διατάξεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι δομές έχουν ξεκινήσει εθελοντικά. Η ανηλικότητα είναι προέχουσας σημασίας προστασία συνταγματική. Θα πρέπει να βάλουμε και το κομμάτι της προστασίας της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, ο κ. Δημητρίου ανέφερε την ηλικία. «Εάν η ενέργεια έγινε στην ηλικία των 15 ετών, εάν έχει κλείσει τα 15 έτη, δεν έχουμε ποινικό αδίκημα. Δεν υφίσταται ασέλγεια σε αποπλάνηση 15χρονου, έτσι λέει ο νόμος. Ένα προκύψει ασέλγεια σε ανήλικα παιδιά έχουμε πλημμελήματα και πολύ σοβαρά κακουργήματα, εάν προκύψει βιασμός έχουμε κακούργημα που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr