Γουρούνι (Unsplash)

Επιστήμονες από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως αυτά της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Τσεχίας, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος μπορεί να ερμηνεύει τις «φωνές» των χοίρων. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός εργαλείου που θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την ευημερία των γουρουνιών τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηχογραφημένους ήχους γουρουνιών σε διάφορες περιστάσεις, όπως κατά το παιχνίδι ή όταν ανταγωνίζονταν για φαγητό, προκειμένου να αναλύσουν τους γρυλισμούς, τα σκουξίματα και τα στριγκλίσματα για να εντοπίσουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξήγησε ότι οι αγρότες συχνά παρακολουθούν τη σωματική υγεία των γουρουνιών, αλλά τα συναισθήματα των ζώων δεν λαμβάνονται υπόψη με τον ίδιο τρόπο.

Ο αλγόριθμος έχει δείξει ότι γουρούνια που ζουν σε βιολογικές φάρμες ή ελεύθερη βοσκή παράγουν λιγότερους ήχους στρες σε σύγκριση με εκείνα που εκτρέφονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Μελλοντικά, όταν το εργαλείο θα είναι ολοκληρωμένο, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια εφαρμογή για κινητά, επιτρέποντας στους αγρότες να κατανοούν τα συναισθήματα των γουρουνιών τους.

Τα κοφτά γρυλίσματα συχνά υποδεικνύουν θετικά συναισθήματα, ενώ τα μεγαλύτερης διάρκειας μπορεί να εκφράζουν δυσφορία. Οι τσιρίδες υψηλής συχνότητας συνήθως δείχνουν άγχος. Η Μάντελ-Μπρίφερ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάλυση του τεράστιου όγκου ηχογραφημένων δεδομένων, βοηθώντας στην αυτόματη κατηγοριοποίηση τους.

Πηγή: ethnos.gr