Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι ο στόχος στην ομοσπονδία με μία κυριαρχία και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να καταστούν μειονότητα οι «Τούρκοι της Κύπρου» και να φύγει η Τουρκία από το νησί.

Ζουν με ασφάλεια

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του συνδέσμου Τσουκούροβα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια σε ένα «κυρίαρχο και νόμιμο κράτος» και δεν θα είναι δυνατόν να καταστούν μειονότητα μετά από τόσο αγώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές».

Είπε ότι σε αυτό το στάδιο χρειάζεται μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ότι η «τδβκ» νιώθει πάντοτε τη στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο, επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι οι ίδιες όπως παλιά και ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά έθνη με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες στην Κύπρο.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζουν συνάδει με τις πραγματικότητες στην Κύπρο.

Το έθεσε στον Αναστασιάδη

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στη Γενεύη, κοιτάζοντας κατάματα τον κόσμο, είπαν ότι έχουν «χωριστή κυριαρχία και χωριστό κράτος».

Υποστήριξε ότι αυτή η στάση απέφερε πολλά κέρδη στους Τουρκοκύπριους και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Ο Γενικός Γραμματέας δεν έκλεισε την πόρτα», ανέφερε.

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι πρέπει να δίδεται δυνατότητα και στους εποίκους από την Τουρκία να περνούν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Το να γίνονται διακρίσεις σε αυτήν την εποχή δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό και αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Τα ενεργειακά αποθέματα

Επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία ενίσχυσε την «τδβκ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο ενίσχυσαν την «τδβκ» και αναβάθμισαν το καθεστώς της.

Αναφερόμενος στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, ο Τατάρ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε ότι με τους αγωγούς αυτούς το νερό θα φτάσει στις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας.

Πηγή: philenews.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr