Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από aa.com.tr) στη σύνοδο των μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) που θα διεξαχθεί στην Αγκυρα στις 16 Μαρτίου.

«Με την ονομασία τδβκ»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κίπρις, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα παραστεί στην εν λόγω σύνοδο ως «πρόεδρος της τδβκ».

«Θα συναντηθούμε με τους ηγέτες του τουρκικού κόσμου. Για πρώτη φορά θα λάβω μέρος σε μια τέτοια σύνοδο ως πρόεδρος της τδβκ. Ξέρετε, όταν γίναμε μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, γίναμε με την ονομασία τδβκ. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι από την εκλογή του στην «προεδρία» τα τελευταία δυόμιση χρόνια τίθεται στο τραπέζι η «κυριαρχική ισότητα» και η πολιτική των «δύο κρατών».

Ισχυριζόμενος ότι με την «εκλογή» του επισημοποιήθηκε αυτή η πολιτική, η οποία εγκρίθηκε από τον τουρκοκυπριακό «λαό» και υιοθετήθηκε από την Τουρκία, είπε πως «έτσι, η πολιτική των δύο κρατών μετατράπηκε σε εθνική πολιτική πλέον. Και ο κ. Ταγίπ στήριξε τη στάση μας που ανέφερα στον Χριστοδουλίδη κατά την τελευταία μας συνάντηση, δηλαδή ότι δεν θα μπορέσουμε ν’ αρχίσουμε επίσημες συνομιλίες χωρίς την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας».

Χαρακτηρίζοντας «μεγάλο παιχνίδι» τη θέση των Ελληνοκυπρίων για ομοσπονδία, ο Τατάρ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και υποστήριξε ότι «εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές. Είπα ότι δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι ούτως ή άλλως αν δεν υπάρχει κυριαρχική ισότητα.

«Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή λύση»

»Ανέφερα το ιστορικό της ομοσπονδίας και εξήγησα γι’ άλλη μια φορά γιατί δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή λύση από δώ και μπρος. Αφού οι δύο πτέρυγες θα είναι κράτη και θα έχουν ευρείες εξουσίες γιατί δεν αποδέχονται την κυριαρχική μας ισότητα; Απευθύνω αυτή την ερώτηση, όμως δεν παίρνω απάντηση. Τους είπα ότι ζούμε στην ίδια γεωγραφία και ότι πρέπει να συνεργαστούμε».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι πρότεινε τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για από κοινού δράση σε περίπτωση σεισμού.

Ισχυριζόμενος ότι με τη λειτουργία των δικοινοτικών επιτροπών οι Ελληνοκύπριοι συνομιλούν με τις «αρχές της τδβκ» και διεξάγουν εργασίες μαζί τους γύρω από το ίδιο τραπέζι, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σ’ αυτό το τραπέζι ο συνομιλητής είναι οι «αρχές της τδβκ».

Σημειώνοντας ότι έθεσε το θέμα των σεισμών στο τραπέζι για να επιστήσει την προσοχή των Ελληνοκυπρίων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο κίνδυνος για σεισμό στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο είναι μικρότερος από τη νότια ελεύθερη περιοχή του νησιού και ότι το ενεργό ρήγμα περνάει από τα ανοικτά της Λεμεσού και της Πάφου.

«Του είπα ότι ένας πιθανός σεισμός θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές εκεί και πρότεινα να εργαστούμε μαζί», είπε.

Για τον σεισμό στην Τουρκία

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ο σεισμός ένωσε ακόμα πιο πολύ τους «δύο λαούς» και ότι ο ίδιος συνέστησε ένα γραφείο κρίσεων στα κατεχόμενα αμέσως μετά τον σεισμό σε συντονισμό με το «υπουργείο παιδείας», τους στρατιωτικούς διοικητές και τον «πρεσβευτή» της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σημειώνοντας ότι αντιλήφθηκαν τη σημασία του σεισμού και απέστειλαν ομάδες στο Αντίγιαμαν, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ευχήθηκε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους εκεί, όμως υποστήριξε ότι το «κράτος» ενήργησε με ταχύτητα.

Ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα επικοινώνησε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Οκτάι και επενέβησαν ως «κράτος», εργαζόμενοι με «ευαισθησία» στο θέμα της προσαγωγής στη δικαιοσύνη όσων είναι υπεύθυνοι για την απώλεια των ζωών των Τουρκοκυπρίων στο ξενοδοχείο «Ισίας».

Υπενθυμίζοντας δήλωση του τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, είπε ότι μέσω του «υπουργείου εξωτερικών» ζητήσαμε δικαιοσύνη: «Το δήλωσε και αυτό τις προάλλες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Παρακολουθούμε το θέμα ως κράτος».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ενοχλημένος και εξέφρασε θλίψη και οργή για το θέμα: «Ενώ εμείς προσπαθούμε για τους ανθρώπους μας, ορισμένοι αναρτούν φωτογραφίες μας και γράφουν δολοφόνοι».

Κατήγγειλε όσους τον προσβάλλουν, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «φυσιολογικό» και είπε ότι «άλλο είναι η ελευθερία της έκφρασης και άλλο η εξύβριση».

Πηγή: politis.com.cy

Πηγή: in.gr