Μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά στην πόλη Ναντέρ, οργισμένες διαδηλώσεις και ταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Πάνω από 800 άτομα έχουν συλληφθεί, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρει ότι το 1/3 από αυτούς είναι «νέοι, πολύ νέοι».

Μετά τις αρχικές προσπάθειες κατευνασμού από την κυβέρνηση με δηλώσεις που καταδίκαζαν την αστυνομική βία, η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε αλλά αντιθέτως οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ταραχές συνεχίστηκαν για τρεις νύχτες με τους διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ δεν έλειψαν και οι οδομαχίες με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του καθώς έπεσε από οροφή κτιρίου που «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κατεβάσει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις. Τα ΜΜΜ σταματούν την κυκλοφορία τους από τις 21:00 (ώρα Γαλλίας), ενώ η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.

Όλες οι εξελίξεις live

20:14 Νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτίριο όταν όροφος σούπερ μάρκετ «χτυπήθηκε» κατά τη διάρκεια των ταραχών χθες το βράδυ, πέθανε, μετέδωσε την Παρασκευή η τηλεόραση BFM, επικαλούμενη την εισαγγελία της Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία.

18:58 Η κηδεία του Ναέλ, που πέθανε από πυρά αστυνομικού την Τρίτη ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος.

18:15 Η πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων υπό τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με την τοπική κατάσταση απαγορεύτηκαν.

17:09 Με την οργή να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την γαλλική επικράτεια, σαν πυρκαγιά, ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το κύμα βίας και ζήτησε από τους γονείς των νεαρών, όπως είπε ταραξιών, να τους συγκρατήσουν. Επίσης,  απαίτησε περιορισμό περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα και ζήτησε επίσημα τη συνεργασία των εταιρειών ώστε να εντοπιστούν όσοι προτρέπουν σε βίαιες πράξεις. «Σε συνεργασία με τις πλατφόρμες θα αποσύρουμε το πιο ευαίσθητο οπτικό υλικό», τόνισε.

09:06 Ανακοινώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα προεδρεύσει νέας συνεδρίασης του διυπουργικού πυρήνα κρίσης στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε ισάριθμες ημέρες, έπειτα από μια τρίτη νύχτα συγκρούσεων.

Πηγή: in.gr