«Ένα δωμάτιο χωρίς βιβλία είναι σαν ένα σώμα χωρίς ψυχή».

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε τη γνωστή αυτή ρήση του ρωμαίου πολιτικού, ρήτορα και φιλόσοφου Κικέρωνα αντικαθιστώντας τη λέξη «δωμάτιο» με τη λέξη «Πρόεδρος».

Σπάνια συναντάμε αμερικανό προέδρο, εν ενεργεία ή υποψήφιο, ειδικά σε προεκλογική περίοδο,  που να μη «συνοδεύεται» από την κυκλοφορία κάποιου βιβλίου σχετικού με ένοχα μυστικά του παρελθόντος του.

Ο νυν αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που την 3η Νοεμβρίου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχει ιδίαν πείρα.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, με τίτλο The Room Where It Happened (Το δωμάτιο όπου συνέβη), δύο νέα βιβλία που αφορούν το περιβάλλον του Τραμπ αναμένεται να βγουν στην κυκλοφορία, προσθέτοντας νέα κομμάτια στο παζλ που συνθέτει το πορτραίτο του αμερικανού προέδρου.

Ο Τζεφ Μπόλτον πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο βιβλίο του Μπόλτον ήταν η ειδική, στα όρια του μεμπτού, σχέση και συνεργασία μεταξύ Τραμπ και του τούρκου προέδρου Ερντογάν. Όπως αναφέρει ο Μπόλτον, ο Τραμπ είχε προσφερθεί να βοηθήσει τον τούρκο ομόλογό του σχετικά με  έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την τουρκική τράπεζα Halkbank -η οποία φέρεται να έχει δεσμούς με τον Ερντογάν, ως ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν.

Τώρα η προσοχή του κοινού, εντός και εκτός ΗΠΑ, στρέφεται στο βιβλίο της ανιψιάς του αμερικανού προέδρου, Μαίρη Τραμπ καθώς και στο βιβλίο της Στέφανι Γουίνστον Βολκόφ, που για 15 χρόνια υπήρξε φίλη και στενή συνεργάτις της συζύγου του αμερικανού προέδρου, Μελάνια Τραμπ.

Νέο βιβλίο: «Η Μελάνια κι εγώ»

Η Βολκόφ ανέλαβε θέση άμισθης συμβούλου της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ λίγο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016, και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στη μετάβαση της Μελάνια από τη Νέα Υόρκη στον Λευκό Οίκο ενώ ταυτόχρονα τη συμβούλευε σχετικά με τη διαμόρφωση της πολιτικής της ατζέντας.

Όπως όμως αναφέρει ο Guardian, τον Φεβρουάριο του 2018 η Βολκόφ αποπέμφθηκε ύστερα από αναφορές ότι η εταιρεία της είχε εισπράξει 26 εκατομμύρια δολάρια για τη συμβολή της στη διοργάνωση της υπερπολυτελούς τελετής ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και  άλλων εκδηλώσεων.

H Στέφανι Γουίνστον Βολκόφ με τη Μελάνια Τραμπ.

Η Βολκόφ είχε τότε δηλώσει πως είχε «παρακρατήσει 1,62 εκατομμύρια δολάρια» που μοιράστηκαν στο προσωπικό της εταιρείας. Όπως είναι λογικό, έκτοτε, οι σχέσεις Βολκόφ και Λευκού Οίκου βρέθηκαν στον Ναδίρ, με τη Βολκόφ να δηλώνει ότι ένιωσε πως την εγκατέλειψαν.

Στη συνέχεια η Βολκόφ συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές του Μανχάταν που ξεκίνησαν έρευνα για το κατά πόσο υπήρξε, από την πλευρά Τραμπ, κακοδιαχείριση του ποσού ρεκόρ των 107 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συγκεντρωθεί από δωρέες.

«Ο πιο χαοτικός Λευκός Οικος στην Ιστορία»

Το βιβλίο της Βολκόφ που θα έχει τον λιτό και περιεκτικό τίτλο «Η Μελάνια και εγώ», αναμένεται να βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όπως αναφέρει το περιοδικό Vanity Fair θα περιέχει αφηγήσεις από τη ζωή της Μελάνια Τραμπ στην Ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το γραφείο των πρώτων κυριών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Βολκόφ, που έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με το περιοδικό Vogue και με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, υπήρξε από τα πιο στενά πρόσωπα της Μελάνια.

Όταν το 2017 οι δρόμοι τους χώρισαν, η Βολκόφ δήλωσε στους New York Times: «Πιστεύω πως θα παραμείνω μια έμπιστη πηγή συμβουλών και υποστήριξης σε ανεπίσημη βάση». Τώρα όμως, σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου της στο Google Books, ετοιμάζεται η Βολκόφ ετοιμάζεται να δώσει «μια αποκαλυπτική και εκρηκτική απεικόνιση της 15ετούς φιλίας της με τη Μελάνια Τραμπ καθώς και όσα παρατήρησε μέσα στον πιο χαοτικό Λευκό Οίκο της Ιστορίας».

«Θύμα παιδικής κακοποίησης ο Ντόναλντ Τραμπ»

Ο τίτλος του βιβλίου της ανιψιάς Τραμπ, είναι πολύ πιο περιγραφικός: Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man («Υπερβολικά πολύ και ποτέ αρκετά: Πώς η οικογένειά μου δημιούργησε τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου». Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της συγγραφέως είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπέστη, στα πρώτα του χρόνια, «παιδική κακοποίηση».

O εκδοτικός οίκος που θα εκδώσει το βιβλίο κέρδισε τη δικαστική μάχη έναντι του αδερφού του αμερικανού προέδρου, και θείου της,  Ρόμπερτ Τραμπ, που υποστήριζε ότι το βιβλίο παραβιάζει τη συμφωνία εμπιστευτικότητας της συγγραφέως με την οικογένειά της κι έτσι στις 14 Ιουλίου το βιβλίο θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναγράφεται: «Σήμερα, ο Ντόναλντ είναι όπως ήταν στα τρία του χρόνια: ανίκανος να μεγαλώσει, να μάθει ή να εξελιχθεί, ανίκανος να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, τις αντιδράσεις του ή να λάβει και να συνθέσει πληροφορίες»

Η ανιψιά του αμερικανού προέδρου, Μαίρη Τραμπ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Μαίρη Τραμπ, κλινική ψυχολόγος, γράφει επίσης για την ανατροφή του αμερικανού προέδρου από μια μητέρα που ασθενούσε και από έναν πατέρα, μεσίτη, που ήταν αφοσιωμένος στη δουλειά του, που γι’ αυτόν «η αγάπη δεν σήμαινε τίποτα» και που «αυτό που περίμενε ήταν υποταγή»

«Η παιδική κακοποίηση είναι, κατά μία έννοια,  το ‘υπερβολικά πολύ’ ή το ‘ποτέ αρκετά’», γράφει η Μαίρη Τραμπ προσθέτοντας «Ο Ντοναλντ υπέφερε από στερήσεις που θα τον σημάδευαν για όλη του τη ζωή».

Σε κείμενο που δημοσίευσε ο εκδοτικός οίκος, η Μαίρη Τραμπ αναφέρει: «Μαζί με τις αναφορές που από πρώτο χέρι μπορώ να δώσω, ως κόρη του πατέρα μου και ως μόνη ανιψιά του θείου μου, έχω την οπτική μιας εκπαιδευμένης κλινικής ψυχολόγου. Το «Too Much and Never Enough» είναι η ιστορία της πιο προβεβλημένης και ισχυρής οικογένειας στον κόσμο. Και είμαι η μόνη Τραμπ που είναι αποφασισμένη να την πει»

Με δήλωση του στους New York Times, τον προηγούμενο μήνα, ο αδερφός του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ κατηγόρησε τη Μαίρη Τραμπ ότι «επιχειρεί να προκαλέσει εντυπωσιασμό και να δυσφημίσει τις σχέσεις της οικογένειας Τραμπ προς δικό της οικονομικό όφελος» προσθέτοντας «Εγώ και ολόκληρη η υπόλοιπη οικογένεια, είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον υπέροχο αδερφό μου, τον πρόεδρο».

Μιλώντας στο CNN ο δικηγόρος της Μαίρη Τραμπ, Τεντ Μπόουτρους κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δημιούργησε «μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου».

Το βιβλίο του πρώην συμβούλου του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, πούλησε 800.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, συνεπώς ο αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Πηγή: in.gr