Παραμένει βαρύ για το Νίκο Παππά το κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι υπήρξε επί της ουσίας συμφωνημένο άδειασμά του από τον Αλέξη Τσίπρα και από την πλευρά του πρώην υπουργού Επικρατείας αυτοκριτική …για τα μάτια του κόσμου.

Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του

Το θέμα του Νίκου Παππά στον απόηχο των όσων έχουν αποκαλυφθεί για το παρακράτος της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ηχητικού με τον Σάμπυ Μιωνή απασχόλησε την σημερινή πολύωρη (πέντε ώρες διήρκεσε) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Από την εξέλιξη και διαδοχή των γεγονότων ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε -κάτω από την πίεση των πραγμάτων και την κατακραυγή που έχει προκαλέσει το περιεχόμενο των διαλόγων του άλλοτε alter ego του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ισραηλινό επιχειρηματία- να κρατήσει ορισμένες αποστάσεις ασφαλείας και με έστω κομψό τρόπο να αδειάσει το Νίκο Παππά.

Στην πραγματικότητα η έκκληση που έκανε ο κ. Τσίπρας προς τα στελέχη του κατά την εισηγητική του ομιλία στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ήταν κάλεσμα να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση καθώς η κυβερνητική πίεση εδώ και μέρες ήταν ασφυκτική και αφορούσε στο γεγονός πως η οποιαδήποτε κάλυψη στον κ. Παππά σήμαινε αυτόματα πως ο ίδιος είχε γνώση και την ευθύνη της λειτουργίας του παρακράτους.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε» αναγκάστηκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη».

Αυτοκριτική για να γλιτώσει την παραίτηση

Αφού τελείωσε την εισήγησή του ο Νίκος Παππάς πήρε …αυθόρμητα πρώτος το λόγο επιχειρώντας να κλείσει το θέμα, αλλά και να προλάβει άλλες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως θα ζητούσαν την παραίτησή του για να απεμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τα πυρά της ΝΔ.

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω.

Ωστόσο λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι αυτό την ευθύνη» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας μια fake αυτοκριτική.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι όποιες παραδοχές του κ. Παππά δεν συνοδεύτηκαν από κάποιο δια ταύτα. Η όποια ανάληψη ευθύνης παρέμεινε κενό γράμμα.

Παίζουν θέατρο

Μάλιστα η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για θέατρο Τσίπρα και Παππά.

«Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τους σοκαριστικούς διαλόγους του κ. Παππά, ο κ. Τσίπρας το μόνο που βρήκε να ψελλίσει, είναι για «λάθη, παραλείψεις ή αστοχίες» και ο κ. Παππάς ότι τα αδιανόητα που εκστόμιζε, δεν είχαν να κάνουν με τις «αυθεντικές πεποιθήσεις» του. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε με τις παρακρατικές μεθόδους. Δυο κουβέντες του αέρα κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά» σχολιάζει η ΝΔ και προσθέτει:

«Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Για τόσο αφελείς περνούν τους Έλληνες; Αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά ότι ο κ.Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του κ.Τσίπρα και μαζί παίζουν θέατρο. Αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν υπάρχει».

Πλήττει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς

Ενδεικτικό του όλου κλίματος στο ΣΥΡΙΖΑ που όπως φαίνεται δεν έπεισε και πάρα πολλούς είναι και τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση – απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες επί της ουσίας αφήνει αιχμές κατά του Νίκου Παππά πως με τις ενέργειές του πλήττει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Μπροστά στην οικονομική κρίση που είναι ήδη παρούσα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αποπροσανατολίσει δια του αντιπερισπασμού και της σκανδαλολογίας».

«Το κόμμα της χρεοκοπίας, της αδιαφάνειας, των αιμομικτικών σχέσεων με επιχειρηματίες και παρακράτος, προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο, ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της, αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει με το φιάσκο της προανακριτικής επιτροπής», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι σφραγίδα δωρεάς

«Σε αυτήν της την προσπάθεια, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μεθόδους παρακράτους, όπως έκανε πρόσφατα με την δημοσιοποίηση και χρήση υλικού από παράνομες υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση. Κατά την διακυβέρνησή του προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που συμπεριέλαβε στο Κείμενο Απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής, σε πλήρη αντίθεση με την αλαζονεία του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά ουδέποτε ανέλαβε την παραμικρή πολιτική ευθύνη. Η εμπειρία από τα επιτεύγματα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον», σημειώνει και καταλήγει:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Εκτίθενται όσοι τον στήριξαν

Σε κάθε περίπτωση πάντως έστω και με την προσχηματική του αυτοκριτική και τις μη πειστικές εξηγήσεις που δίνει ο Νίκος Παππάς για τα όσα αναφέρει στη συνομιλία του με τον Σάμπυ Μιωνή, το γεγονός ότι αναγκάζεται να δώσει εξηγήσεις εκθέτει όσους τον στήριξαν χωρίς αστερίσκους τις προηγούμενες μέρες θεωρώντας πειστικές της εξηγήσεις του.

Το θέμα άλλωστε έχει πάρει την οδό της εισαγγελικής έρευνας και οι εξελίξεις είναι ανοιχτές για το μέλλον.

Το βέβαιο είναι ότι το δυσώδες τοπίο που αναδεικνύεται από αυτή την υπόθεση δεν θα ξεπεραστεί έτσι εύκολα με μια αυτοκριτική για …τα μάτια του κόσμου.

Πηγή: in.gr