Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασιακές συνέπειες για τους μη εμβολιασμένους, «τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση εξαιτίας των σημερινών αντιφατικών δηλώσεων του κ. Χατζηδάκη και της κας Μιχαηλίδου, καθώς και τις αναφορές της κας Πελώνη, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ευρείας επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», σχολιάζουν με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και η αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας και Πρόνοιας του κόμματος, Θεανώ Φωτίου.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι στηρίζουν τον καθολικό εμβολιασμό, επειδή αποτελεί τη ριζική απάντηση στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κοροναϊού και στις επιδημικές εξάρσεις της covid-19, όπως είναι απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά και κοινώς παραδεκτό σε όλο τον κόσμο.

Και προσθέτουν πως δεν υπάρχει, πέραν των εμβολίων και των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.), «καμιά άλλη αποτελεσματική παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης και αναχαίτισης της πανδημίας», τονίζοντας πως ο εμβολιασμός «είναι πράξη όχι μόνο ατομικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

Ωστόσο, επισημαίνουν, η υγειονομική στρατηγική κατά της covid-19 «προφανώς, δεν εξαντλείται στα εμβόλια. Απαιτείται, ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό», όπως αναφέρουν, «καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, υγειονομικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, τις κλειστές δομές, τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ, εκτεταμένο και αξιόπιστο testing, έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση-απομόνωση των κρουσμάτων, πρόβλεψη των ασθενών που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν νοσηλεία ή φαρμακευτική αγωγή σε πρώιμο στάδιο και, κυρίως, σοβαρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής (14-6-2021) «αποτελεί μια πολύ καλή βάση» για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την υπό όρους υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για πολύ συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (προσωπικό μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μονάδων φροντίδας ευπαθών ομάδων).

Σύμφωνα με τη συστάσεις της Επιτροπής, υπενθυμίζουν, η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει «κλιμακούμενες πρωτοβουλίες» σε τρία στάδια:

  1. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
  2. Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης.
  3. Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μόνο εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

«Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά», υπογραμμίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτουν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε: «Χωρίς καμιά συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσπιστίας και της κρίσης εμπιστοσύνης ενός τμήματος της κοινωνίας απέναντι στη συνολική υγειονομική διαχείριση και στο εμβολιαστικό εγχείρημα, χωρίς να επιχειρήσει καν να ερευνήσει την ανθρωπογεωγραφία των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού και να διασφαλίσει τη συνειδητή επιλογή των πολιτών να εμβολιαστούν, προχώρησε σε μέτρα που δημιουργούν διακρίσεις, ανασφάλεια και διχασμό στην κοινωνία και, το κυριότερο, δεν αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, που είναι η γρήγορη επίτευξη ‘ανοσιακού τείχους’ στο γενικό πληθυσμό».

Όπως αναφέρουν, το έλλειμμα εμβολιασμού των ηλικιωμένων (στους άνω των 80 ετών, το 30% είναι ανεμβολίαστοι) ή των φιλοξενουμένων σε οίκους ευγηρίας (το 20% είναι ανεμβολίαστοι), «δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των ανθρώπων που τους περιθάλπτουν και τους φροντίζουν».

Και καταλήγουν πως ούτε η δημιουργία «συλλογικής ανοσίας» άνω του 70-80% μέσα στο καλοκαίρι, «μπορεί να προκύψει με αυτό το μέτρο».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των τριών τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τρεις είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού:

«1.Είμαστε υπέρ τού να οριστούν συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες (νοσηλεία ασθενών, φροντίδα ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων), που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό είναι απολύτως θεμιτό με όρους επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας και, πάνω απ’ όλα, με όρους υγειονομικής ασφάλειας και Δημόσιας Υγείας . Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είμαστε υπέρ της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας, γιατί αυτό θα πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία και κοινωνική πόλωση.

2.Η ρύθμιση αυτή οφείλει να συνοδεύεται με τον απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και με πρόνοιες για την επαρκή στελέχωση με έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό όλων των δομών υγείας και κοινωνικής μέριμνας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα):

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, το κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοείται να επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο! Συνεπώς, πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μην έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες και να μετακινηθούν-αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Και, φυσικά, για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι, να υποβάλλονται σε περιοδικό και δωρεάν έλεγχο με μοριακά ή rapidtest.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια άνευ αποδοχών στην πράξη σημαίνει απόλυση. Σύμφωνα πλέον με τον νόμο Χατζηδάκη θα προκληθεί κύμα απολύσεων, ενώ προβλέπεται και η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος, με δραματικές κοινωνικές συνέπειες.

Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει γενικευμένη εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, αλλά αυστηρά περιορισμένη, όπου αυτή είναι απολύτως αναγκαία, όπως σε ιδιωτικές κλινικές, δομές αποκατάστασης, γηροκομεία κλπ, με ασφαλιστικές δικλείδες μη απόλυσης και εναλλακτικής αξιοποίησης των εργαζομένων σε διοικητικά ή άλλα καθήκοντα, χωρίς επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες, και πάντα υπό τον όρο των απαραίτητων συχνών διαγνωστικών εξετάσεων.

3.Στο θέμα των ‘προνομίων’ των εμβολιασμένων, μπορεί να υπάρξουν μέτρα επιβράβευσης ή θετικά κίνητρα , όπως η άρση εμποδίων ή ‘φίλτρων’ (αρνητικό τεστ), τα οποία είχαν τεθεί για όλο τον πληθυσμό. Αυτό είναι και θεμιτό και υγειονομικά ασφαλές. Αλλά όχι στερώντας κάποιο δικαίωμα από τον ανεμβολίαστο, κάνοντας διάκριση εις βάρος του. Για παράδειγμα, μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να την παρακολουθήσουν ελεύθερα (με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού), ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν, αλλά μόνο με αρνητικό rapid test».

Τέλος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ», η οποία, όπως υποστηρίζουν, «επειδή ακριβώς έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και εξουσιαστικής επιβολής, ‘ποντάρει’ στον διχασμό, στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην ‘ιερή αγανάκτηση’ των εμβολιασμένων».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr