Τελικά ο πάγος έσπασε και ο δρόμος χαράχτηκε, όπως θα έλεγε ένας παλιός επαναστάτης του 20ού αιώνα ή οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν για καιρό να περπατούν στα χιόνια; Κρύο πολύ δεν είχε προχθές και η απόσταση από την Κουμουνδούρου μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι μεγάλη – παρά το σύνηθες τράφικ στο κέντρο της Αθήνας. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας και η συνοδεία των στελεχών του έφτασαν στην ώρα τους στο στρατηγείο του Γιάννη Στουρνάρα και της δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας – όπως θα έλεγαν οι φανατικοί του ευρώ.

Το ραντεβού είχε κλειστεί καιρό. Και οι Τσίπρας – Στουρνάρας είχαν να συναντηθούν απ’ τον μακρινό Σεπτέμβρη του 2016 που τότε ήταν όλα αλλιώς – πλην του διοικητή που είναι στην ίδια θέση. Τότε για παράδειγμα, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν πάλι για μία ώρα με τον «πυροσβέστη» Γιάννη Δραγασάκη. Και στο φόντο είχαμε τη σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρας με την ΤτΕ για τη δημιουργία «παράλληλου αναπτυξιακού τραπεζικού συστήματος», εκτός εποπτείας ΕΚΤ. Είχαμε και επιθέσεις στον Στουρνάρα από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκη, Τζανακόπουλο κ.ά.). Βασικά είχαμε τότε το «αμένσιοτο» (στη γλώσσα των κοινωνικών δικτύων) από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου πως ο κεντρικός τραπεζίτης έραβε πολιτικό κοστούμι. Ο πάγος ήταν πολύς μεταξύ των δύο πλευρών, ο ΣΥΡΙΖΑ ενέγραφε τον Στουρνάρα στους «εχθρούς» της κυβέρνησής του.

Επτά χρόνια μετά τίποτε δεν είναι το ίδιο και με μια βασική διαφορά. Οι εκλογές που έρχονται κάνουν την αξιωματική αντιπολίτευση να ράψει δύο ρούχα: αν στο ακροατήριό της υπάρχει χώρος για το αμπέχονο, η εικόνα της έχει ανάγκη και τα θεσμικά νεύματα ή το κοστούμι. Εκλογάς και οι εχθροί πείθονται θα έλεγαν οι πιο κυνικοί της Κουμουνδούρου αν και οι διαρροές τους από την τρίωρη συνάντηση της Πέμπτης με τον Στουρνάρα ήταν προσεκτικές. Οι πιο σκληροί είχαν σιωπήσει. Ακόμη και η εικόνα του τέως αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη που λόγω διττής ιδιότητας, σύμβουλος και της ΤτΕ και του Τσίπρα, κάθισε στο κέντρο του τραπεζιού «σπιναρίστηκε» στα ΜΜΕ ως χαρούμενο στιγμιότυπο μιας κατά τα άλλα «γόνιμης συνάντησης», όπως είπαν οι συριζαίοι χωρίς ακριβώς ταύτιση απόψεων με τον κεντρικό τραπεζίτη αλλά με όρους νέου πρώτου βήματος – στο χιόνι. Τον Τσίπρα συνόδευε ο νέος και ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε η σημειολογία: η Εφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Μιχάλης Καλογήρου. Και εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήθελε να έχει μια αναλυτική ενημέρωση για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας θέσεις, αντιρρήσεις, αλλά και περιγράφοντας βασικές γραμμές του δικού του κυβερνητικού προγράμματος. Αυτού που ετούτες τις ημέρες κωδικοποιεί στις περιοδείες. Και θα επαναλάβει σήμερα στην ΠΓ του κόμματος που επιπροσθέτως θα βγάλει και λευκό καπνό για τα ψηφοδέλτια.

Το «καρφάκι»

Στη συνάντηση στην ΤτΕ ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του στον Γιάννη Στουρνάρα για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3½ χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αυτό, σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων», ανέφερε. Μίλησε και για τον τρόμο των πλειστηριασμών ως συντελεστή αστάθειας και παρότι για το θέμα παίζει χιονοπόλεμο εδώ και μέρες με τους παλιούς του συντρόφους (Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, Στρατούλη κ.ά.) πως κι εκείνος έβαλε το χέρι του για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Από το τρίωρο της συνάντησης της Πέμπτης δεν θα έλειπαν και οι τράπεζες και εδώ ο Τσίπρας είπε πως εκείνες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων. Από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλειπε κι ένα καρφάκι: πως ο Στουρνάρας διαφώνησε βελούδινα με το πρόγραμμα «Ηρακλής» της τωρινής κυβέρνησης. Εδωσε διαπιστευτήρια ο Τσίπρας στον Στουρνάρα, όπως είπε βιτριολικά το ΜέΡΑ25; Ή απλώς επιβεβαιώθηκε πως οι πλευρές παραμένουν ξένοι; Λίγοι μήνες για να ξέρουμε περισσότερα.

Πηγή: in.gr