Φωτιές άναψε η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή, αναζωπυρώνοντας την αντιπαράθεση στα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εσωκομματικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής της τάσης «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού απαρίθμησε ως προσόντα του πρώην πρωθυπουργού την λαϊκότητα και τον τακτικισμό του, ανάφερε ως μειονεκτήματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Είπε, μάλιστα, και κάτι πιο βαρύ για «την ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα». Στο ερώτημα αν τον επηρέασε, τον ίδιο, η αίγλη της εξουσίας όσο ήταν υπουργός, απάντησε: «Με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν». Άφηνε έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας, που φοίτησε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και δεν έκανε σπουδές σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υστερεί μορφωτικά από τον ίδιο και παρουσιάζει αδικαιολόγητη ανασφάλεια.

Την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να αναλάβει ο πρώην συνεργάτης του Νίκος Καρανίκας, ο οποίος κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υπεροψία και για αριστοκρατική αντίληψη για την αυτοπεποίθηση.

Στην ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας αναφέρει:

«αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση.

Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.

Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό».

Δείτε την ανάρτηση

Πηγή: in.gr