Κυβερνητική κοροϊδία και δήθεν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τον κοροναϊό καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση εγγράφων που κατέθεσε στη βουλή.

Δεν μεταφέρθηκε κανείς ασθενής με covid-19

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η περίοδος επίταξης έληξε για τη μοναδική κλινική που «επιτάχθηκε», κανείς ασθενής με COVID-19 δεν μεταφέρθηκε».

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας έχει ως εξής:

«Θέμα: Κυβερνητική κοροϊδία οι δήθεν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών για COVID-19 στη Θεσσαλονίκη. Η περίοδος επίταξης έληξε για τη μοναδική κλινική που «επιτάχθηκε», κανείς ασθενής με COVID-19 δεν μεταφέρθηκε σε αυτή!

Το χρονικό των ψευδεπίγραφων και αποτυχημένων επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών στην Θεσσαλονίκη αποτελεί ακόμη μια τρανή απόδειξη του πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση του COVID -19. Παράλληλα δε, αναδεικνύει την προνομιακή μεταχείριση των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τις δυνάμεις τους.

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αφού ήδη είχαν εξαντληθεί τα όρια του των δημοσίων νοσοκομείων, πριν από είκοσι ημέρες το Υπουργείο Υγείας (Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας) απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο (αρ.πρωτ. 74403/19.11.2020) προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών με θέμα: «Άμεση διάθεση κλινών για ασθενείς με COVID -19», προκειμένου να ξεκινήσει η επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την δήθεν επίταξη, σχεδόν το σύνολο των κλινικών-και ιδίως αυτές που διαθέτουν την ικανή και αναγκαία υποδομή- δεν επιτάχθηκαν. Επιπλέον, στην μοναδική ιδιωτική κλινική, η οποία υποτίθεται είχε επιταχθεί για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ούτε ένας ασθενής δεν διακομίστηκε σε αυτή.

Μπλέξαμε με γραφειοκρατικά θέματα

Δηλώσεις του ιδιοκτήτη της «επιταγμένης» ιδιωτικής κλινικής και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αποκαλύπτουν το μέγεθος του εμπαιγμού των Θεσσαλονικέων και των κυβερνητικών ευθυνών. Ο Γ. Σαραφιανός αναφέρει χαρακτηριστικά «Ενώ μας άδειασαν άρον -άρον από ασθενείς, μπλέξαμε σε γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα και δεν έχει έρθει κανείς στην κλινική μου. Οι ασθενείς που είχαμε μεταφέρθηκαν αυθημερόν σε κέντρο αποκατάστασης και δεν ήρθε κανένας ασθενής. Έχω το δικό μου προσωπικό, ήρθαν κι από τα δημόσια νοσοκομεία με φύλλα πορείας. Οι διοικητές της ΥΠΕ δηλώνουν παντελή άγνοια και ο Υπουργός δεν σηκώνει το κινητό του. Ακόμα εκκρεμεί η ΚΥΑ για την επίταξη. Δεν υπάρχει μηχανογραφική πλατφόρμα προκειμένου να αποζημιωθούμε για τους ασθενείς που στείλαμε στο κέντρο αποκατάστασης. Έπεσαν οι εισαγωγές αλλά αυξήθηκαν οι διασωληνώσεις και αυτό είναι ανησυχητικό».

Χωρίς ουσιαστικά να έχουν επιταχθεί ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά ούτε και το επιχειρησιακό σχέδιο για τις επιτάξεις στη Θεσσαλονίκη- παρά την υποβολή κοινοβουλευτικών αιτημάτων (ενδεικτικά, ΑΚΕ 370/18.11.2020, ΑΚΕ 376/20.11.2020), τα οποία και παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα- εκδόθηκε μια νέα ΚΥΑ για την ρύθμιση του τρόπου αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών που «εθελοντικά» διατέθηκαν. Σύμφωνα με αυτήν την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας – Οικονομικών, (ΕΑΛΕ/Γ.Π. 73549 – ΦΕΚ 5098/Β/18-11-2020) για την «Διαδικασία αποζημίωσης χρήσης κλινών νοσηλείας, κλινών εντατικής θεραπείας των εγκαταστάσεων, των θαλάμων, που διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020 (Α` 214)», καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι και το ποσό της αποζημίωσης, που θα καταβληθεί στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 1 της παραπάνω ΚΥΑ υπάρχει πρόβλεψη για «Αποζημίωση κλινών για τη νοσηλεία ασυμπτωματικών, θετικών στον COVID-19 ασθενών τρίτης ηλικίας» όπου ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση διάθεσης, εκ μέρους ιδιωτών παρόχων υγείας, κλινών για τη νοσηλεία ασθενών ασυμπτωματικών, πλην όμως θετικών στον ιό COVID-19, που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, σε κλινικές ή σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, οι ιδιώτες πάροχοι αποζημιώνονται για τα ως άνω περιστατικά με το ημερήσιο νοσήλιο των ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09, με εξαιρούμενα, όπως προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Β΄ 4898/2018), και εξαιρουμένης της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του COVID-19».

Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ είναι διαφορετική η «Διαδικασία αποζημίωσης κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19», που εμφανίζουν συμπτώματα και ειδικότερα : «Σε περίπτωση διάθεσης κλινών εκ μέρους των ιδιωτών παρόχων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, που εμφανίζουν συμπτωματολογία, η αποζημίωση καθορίζεται, σύμφωνα με τον μηχανισμό των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), την κείμενη νομοθεσία και τον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως ισχύει (Β΄ 4898/2018)».

Προκλητική οικονομική ενίσχυση

Ως προς τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης ορίζεται ότι (άρθρο 1 παρ. 2): «Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής της πρότασης εθελοντικής διάθεσης, του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, οι διατιθέμενες κλίνες αποζημιώνονται ως ανωτέρω, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους».

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μια ακόμη προκλητική οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δήθεν «εθελοντικά» διατέθηκαν να συνδράμουν στην στήριξη της υγειονομικής κρίσης και οι οποίες πληρώνονται – αποζημιώνονται χωρίς καν να έχουν φιλοξενήσει ασθενείς με COVID -19. Το κόστος, μάλιστα, εκτιμάται στα 1.700 ευρώ ως ημερήσιο νοσήλιο, ενώ συνολικά πρόκειται για δαπάνη της τάξεως των 30 εκατομμύριων ευρώ. Συγκεκριμένα είναι χαρακτηριστικό ότι: «Η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών και Υγείας) επανέρχεται με νέο πακέτο ενίσχυσης κατ’ ελάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες που θα νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid -19, αποζημιώνοντάς τους με «ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09» για κάθε ημέρα «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους!».

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης προς τις ιδιωτικές κλινικές. Oπως και τώρα, έτσι και στην πρώτη φάση της πανδημίας, με πανομοιότυπη ΚΥΑ, η κυβέρνηση δώρισε 30 εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές. Υπερδιπλασίασε το κόστος αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ (από τα 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως), ενώ τους πρόσφερε τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις ΜΕΘ τους κατά 40%, με το ίδιο προσωπικό, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτές μη COVID περιστατικά από τις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων( τα οποία έχουν μετατραπεί πλέον σε νοσοκομεία μιας νόσου).

Κατά συνέπεια, παρά τα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ούτε διπλασιασμός των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία υπήρξε, ούτε σχέδιο πραγματικών επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών.

Μάλιστα, η επίταξη των κλινικών στη Θεσσαλονίκη έχει λήξει και ο ιδιοκτήτης της μοναδικής «επιταγμένης» κλινικής για COVID-19 δηλώνει ότι διεκδικεί τα όσα του οφείλει το υπουργείο για τον χρόνο της δήθεν επίταξης, ενώ στην κλινική του δεν έχει νοσηλευθεί ούτε ένας ασθενής με κορωνοϊό: «[…]όλο αυτό που έγινε είχε επικοινωνιακό χαρακτήρα.[…] θα κινηθώ νομικά γιατί επί δύο εβδομάδες είμαι χωρίς αποζημίωση έπαθα οικονομική ζημία».

Ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο

Επειδή, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι χρέος της Πολιτείας.
Επειδή, η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης
Επειδή, τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν υπερβεί τα όριά τους και έχουν εξαντλήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη
Επειδή, τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν πραγματική ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό και αναγκαίο εξοπλισμό.
Επειδή, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ούτε ενίσχυσης και θωράκισης του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός και αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς τον σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων και αποφάσεων, από τα οποία να προκύπτει:

– Ποιο είναι το ολοκληρωμένο έκτακτο υγειονομικό σχέδιο επιτάξεων των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης στην Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία περιστατικών COVID -19;
– Πόσες και ποιες ιδιωτικές κλινικές επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, πόσες κλίνες διέθεσαν καθεμία από αυτές για τη νοσηλεία περιστατικών COVID – 19 (ΜΕΘ, ΜΑΦ, απλές). Πόσοι ασθενείς με COVID – 19 νοσηλεύτηκαν μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και πόσοι νοσηλεύτηκαν από της 7 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα σε αυτές;
– Πόσα και ποια ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης έχουν επιταχθεί, πόσα και ποιας βαρύτητας περιστατικά έχουν νοσηλευθεί-φιλοξενηθεί σε αυτά; Ποιες είναι οι προδιαγραφές αυτών των κέντρων(ΜΕΘ, προσωπικό, υποδομές κά.);»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr