Μετά το Reuters το οποίο αποκάλυψε ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κατάλογος των κυρώσεων διευρύνεται αλλά δεν γίνεται πιο σκληρός, το Politico έρχεται με τη σειρά του να υποστηρίξει ότι σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η πρόθεση της ΕΕ είναι «να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο».

Πρόσθετες κυρώσεις

Ωστόσο αυτό που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είναι πως οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν …εάν και εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο,

«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σε μια προσπάθεια με στόχο την αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα σε δύο άτομα.

Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα, καθώς καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης». Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.

Ευκαιρία και σε άλλες επιλογές

Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Το σχέδιο, όπως σημειώνει το Politico, συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη και θα μπορούσε να αλλάξει. Εντούτοις, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές, όπως σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Η ΕΕ δηλώνει επίσης «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Το μήνυμα της Μέρκελ

Νωρίτερα το Reuters είχε αποκαλύψει ότι η ΕΕ εξετάζει διεύρυνση αλλά όχι και σκλήρυνση κυρώσεων προς την Άγκυρα και ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δισέλιδη δήλωση συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκτιμούν ότι τα βήματα αυτά δεν είναι αρκετά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι οι περισσότερες χώρες τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων, για την οποία μίλησε εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ταυτόχρονα προς την κατεύθυνση των κυρώσεων.

Επικεφαλής των χωρών που δεν επιθυμούν οικονομικά σκληρές κυρώσεις στην Άγκυρα θεωρείται η προεδρεύουσα Γερμανία. Είναι ενδιαφέρον ότι σε σημερινή ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές της Άγκυρας – ειδικά απέναντι στην Κύπρο: στη Σύνοδο πρέπει να εξετάσουμε πως θα ενεργήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανία καγκελάριος, αφήνοντας ανοικτό αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και της έντασής τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr