Στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για φιλόδοξο και ολιστικό πρόγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Σημείωσε, δε, ότι σε ορίζοντα 10ετίας η χώρα μπορεί να στηρίξει οικονομικά αυτό το πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο στους εξοπλισμούς και γι αυτό προχωρούν προσλήψεις.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα 18 αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage που διαθέτει η χώρα. Από το σύνολο των Rafale, τα 6 θα είναι καινούρια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. Στα μέσα του 2021 θα φθάσουν τα πρώτα και εντός του 2022 όλα τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στόλος με τα νέα πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το οικονομικό κόστος, λέγοντας ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές που θα ληφθούν υπόψη, μαζί με τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Αμυντική συμφωνία με Γαλλία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε προχωρημένο στάδιο με τη Γαλλία για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ενώ σε ότι αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας υπογράμμισε ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει τις υποχρεώσεις κρατών μελών όταν ένα άλλο κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση.

«Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί να κάνει χρήση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr