Συνεχίζεται σήμερα (22/6), ημέρα πλήρους επαναλειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων, η δίκη για τη φονική πλημμύρα στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που κόστισε τη ζωή 25 ανθρώπων.

Η δίκη εκφωνήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον περασμένο Ιανουάριο και οδηγήθηκε σε διακοπή προς αναζήτηση μεγαλύτερης αίθουσας καθώς η υπόθεση έχει 21 κατηγορούμενους και πολυάριθμους συνηγόρους.

Η διαδικασία, αν και μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, δεν κατάφερε να προχωρήσει λόγω της πανδημίας.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση του καθηγητή γεωλογίας, κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε προχωρήσει σε μία μελέτη για την καταγραφή των αιτίων και του τρόπου με τον οποίο μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ενέργειες για να επουλωθούν οι πληγές της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Παρά το θάνατο 25 ανθρώπων, οι κατηγορίες οι οποίες βαρύνουν τος κατηγορούμενους είναι καθαρά πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την πλημμύρα στην Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, στους οποίους μετά από εισαγγελική έρευνα αποδίδονται αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας που ερευνησε την υπόθεση είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή «μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και «κατεπείγον» εκτέλεσης των έργων», ενώ εντόπισε σωρεία κατασκευών σε ρέματα και σημεία πάνω στην πορεία του νερού που επέδρασαν καταλυτικά στο τραγικό αποτέλεσμα που είχε η έντονη νεροποντή μέσα στην πόλη της Μάνδρας.

Η εισαγγελέας τόνιζε ότι, εφόσον κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015, η περιοχή όφειλε να έχει καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας για αντιπλημμυρική προστασία.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Πηγή: in.gr