Σωστικά συνεργεία κατάφεραν χθες Τρίτη να βγάλουν ζωντανό παιδάκι τεσσάρων ετών (κεντρική φωτογραφία Reuters και βίντεο, κάτω) από τα συντρίμμια πολυκατοικίας που κατέρρευσε «σαν πύργος από τραπουλόχαρτα» την προηγουμένη σε πόλη της δυτικής Ινδίας, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπους, ενώ εκτιμάται πως άλλοι έως και 60 συνεχίζουν να είναι θαμμένοι στα χαλάσματα.

Ξέσπασαν σε επευφημίες

Το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο επιτόπου στην πόλη Μαχάντ ξέσπασε σε επευφημίες όταν το αγοράκι βγήκε στην επιφάνεια και απομακρύνθηκε με φορείο, όπως κατέγραψαν κάμερες (βίντεο, κάτω).


(Φωτογραφία Reuters)

Χθες, στο τέλος της ημέρας 13 πτώματα βρέθηκαν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας 47 διαμερισμάτων, δήλωσε στον Τύπο ο Σατσιντανάντ Γκαουντέ, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδίας.

Δεκάδες ακόμη άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια, αλλά «δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς», διευκρίνισε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αξιωματικός της αστυνομίας της Μαχάντ, πόλης που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από τη Μουμπάι.

Οι αρχές εξέφραζαν αρχικά φόβους πως ως και 200 άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι στα συντρίμμια της πολυκατοικίας, αλλά αργότερα αναθεώρησαν την εκτίμησή τους προς τα κάτω, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν βρίσκονταν μέσα στα διαμερίσματά τους όταν το κτίριο κατέρρευσε.

Επιχειρούν στα συντρίμμια

Η καταστροφή σημειώθηκε προχθές Δευτέρα περί τις 19:00 (16:30 ώρα Ελλάδας), ώρα που αρκετοί είχαν βγει για να κάνουν τις αγορές τους. Αλλοι έχουν εγκαταλείψει τη Μαχάντ, έχουν επιστρέψει στις γενέτειρές τους εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Συνολικά 76 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί ως τώρα. Σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, συνέχιζαν χθες να επιχειρούν στη μάζα των συντριμμιών.

Γιατρός είπε ότι τρία μέλη της οικογένειάς της, η μητέρα της, η αδελφή της και ο ανιψιός της, βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.


(Φωτογραφία Reuters)

Ο Μουστάφα Τσαφεκάρ – σε καραντίνα, καθώς έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό – και οι δικοί του νόμιζαν πως έγινε σεισμός και βγήκαν εσπευσμένα από το διαμέρισμά τους.

Μερικές στιγμές αργότερα το κτίριο «κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μας», είπε ο 39χρονος στην εφημερίδα Mumbai Mirror.

Κατά τον ίδιο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την κατάσταση του κτιρίου στους κατασκευαστές του. Σύμφωνα με την αστυνομία, διενεργείται έρευνα εναντίον του εργολάβου.

Ο ρόλος των μουσώνων

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε τη «θλίψη» του για την καταστροφή και πρόσθεσε πως προσεύχεται για την ανάρρωση των τραυματιών.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι γνωστά ως αυτό το στάδιο. Οι καταρρεύσεις κτιρίων είναι συνηθισμένες την περίοδο των μουσώνων, από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι καταρρακτώδεις βροχές διαβρώνουν θεμέλια κτιρίων και τα κάνουν επικίνδυνα για τους ενοίκους τους.

Οι μουσώνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και ιδίως στη γεωργία στη νότια Ασία. Αλλά προκαλούν επίσης κάθε χρόνο καταστροφές μεγάλου εύρους και πλημμύρες.

Το 2020, ο μουσώνας προκάλεσε καταστροφές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1.300 ανθρώπους στην υποήπειρο, 800 εξ αυτών μόνο στην Ινδία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή: in.gr