Της Μαρίας Βασιλείου

Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και ταυτόχρονα τη βούληση να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Ελληνοαμερικανός Μάικ Μανάτος, πρόεδρος της ομώνυμης οικογενειακής εταιρείας Manatos & Manatos (M&M), ένας εκ των πιο προβεβλημένων και γνώριμων στην Ουάσιγκτον στελεχών της Ομογένειας και βαθύς γνώστης των πολιτικών διεργασιών στις ΗΠΑ. Ο Μάικ Μανάτος, ο οποίος θα μιλήσει για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εκτιμά ότι «Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να προσδοκούν έναν Λευκό Οίκο με επικεφαλής έναν πρόεδρο που γνωρίζει καλά τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ερντογάν και της Τουρκίας στην περιοχή», της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρόεδρος της M&M – η «Washington Post» έχει χαρακτηρίσει την εταιρεία του μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στο πολιτικό lobbying στην αμερικανική πρωτεύουσα – εκτιμά επίσης ότι θα δούμε περισσότερους. Ελληνοαμερικανούς να τοποθετούνται σε ανώτερες θέσεις στον Λευκό Οίκο και στη διοίκηση Μπάιντεν. Γνωρίζει άλλωστε προσωπικά κορυφαία στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τον Αντονι Μπλίνκεν, τον Τζέικ Σάλιβαν, την Τζεν Ψάκι, αλλά και τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Είστε βαθιά εξοικειωμένος με την πολιτική στην Ουάσιγκτον. Ποια είναι η γνώμη σας σήμερα καθώς ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Στα 85 χρόνια και τις τρεις γενιές που η οικογένειά μας έχει αναλάβει θέσεις και συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Για πρώτη φορά θα έχουμε έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει περάσει την 43χρονη καριέρα του στην κυβέρνηση προωθώντας τον Ελληνισμό και τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Τέτοια ισχυρή υπεράσπιση περιελάμβανε η θέση του τόσο ως ισχυρού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας όσο και ως αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εταιρεία σας έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση στενών σχέσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Λέγεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει στενή σχέση με την ελληνική κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Πόσο κοντά είναι η κοινότητά μας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο;

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχέσεις εδώ και δεκαετίες με αρκετούς Ελληνοαμερικανούς. Οι Ελληνοαμερικανοί στο Ντέλαγουερ τον βοήθησαν να εκλεγεί στη Γερουσία των ΗΠΑ πριν από 47 χρόνια και από τότε έχουν παραμείνει κοντά του. Εχει επίσης στενές σχέσεις, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές, με αρκετά ηγετικά πρόσωπα στην εθνική μας κοινότητα. Η οικογένειά μας είχε την τύχη να γνωρίζει και να συνεργάζεται στενά με την οικογένεια Μπάιντεν από τις πρώτες μέρες που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον.

Εκτιμάτε ότι η σχέση αυτή θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική του Μπάιντεν; Τι πρέπει να προσδοκούν η Ελλάδα και η Κύπρος από την προεδρία Μπάιντεν;

Το ιστορικό του νεοεκλεγέντος προέδρου για τα θέματά μας είναι πολύ σαφές και αξιοσημείωτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να προσδοκούν έναν Λευκό Οίκο με επικεφαλής έναν πρόεδρο που γνωρίζει καλά τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ερντογάν και της Τουρκίας στην περιοχή.

Πώς αξιολογείτε τις επιλογές Μπάιντεν για τους επικεφαλής στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο;

Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη επιλογή από τον Τόνι Μπλίνκεν για υπουργό Εξωτερικών και τον Τζέικ Σάλιβαν για τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας. Και οι δύο έχουν παίξει ουσιώδη ρόλο στις προσπάθειες του Μπάιντεν από τη θέση του αντιπροέδρου όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Εχουμε δει από πρώτο χέρι, έχοντας συνεργαστεί με καθέναν τους για πολλά χρόνια, τη βαθιά κατανόησή τους για την περιοχή και τη σημασία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ελληνική «φωνή» στο Κογκρέσο έγινε πιο ισχυρή μετά τις πρόσφατες εκλογές με την εκλογή έξι Ελληνοαμερικανών, των Σαρμπάνης, Κριστ, Τάιτους, Πάπας, Μπιλιράκης, Μαλλιωτάκη,  Επίσης, η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν. Πώς βλέπετε τη δυναμική αυτή, ειδικά σε σχέση με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχαμε έξι Ελληνοαμερικανούς στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, και ιδίως με δεδομένο ότι ο καθένας τους είναι ισχυρός υποστηρικτής των θεμάτων μας. Ωστόσο, παρόλο που ορισμένοι έφτασαν πολύ κοντά στην εκλογή τους στη Γερουσία των ΗΠΑ, δεν είχαμε έναν ελληνοαμερικανό γερουσιαστή από το 2012.

Αν και πολλοί θα πίστευαν ότι ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ είναι Ελληνοαμερικανός, δεδομένης της καταπληκτικής δουλειάς που έχει κάνει για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το πρόσωπο του Λευκού Οίκου υπό τον Μπάιντεν θα είναι η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι, μια νεαρή μητέρα και καλή φίλη. Οπως και με άλλες πρόσφατες διοικήσεις του Λευκού Οίκου,  όπως των Τραμπ, Ομπάμα, Μπους και Κλίντον, αναμένουμε να δούμε και άλλους Ελληνοαμερικανούς να υπηρετούν σε ανώτερες θέσεις στον Λευκό Οίκο και στη διοίκηση Μπάιντεν.

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συνεργαστεί στενότερα με τη νέα αμερικανική διοίκηση προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της ως αξιόπιστου συμμάχου; Βλέπετε περιθώρια για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών;

Ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται ίσως στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ, με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν στο τιμόνι, το μόνο όριο είναι ο ουρανός (σ.σ.: «the sky is the limit», γνωστή αγγλική έκφραση που δείχνει ότι υπάρχει πληθώρα ευκαιριών). Και οι δύο εκτιμούν πλήρως πως κάθε χώρα μπορεί να βοηθήσει την άλλη, και έχουν τη βούληση και τη δημιουργικότητα για να το κάνουν πραγματικότητα. Ανυπομονούμε να συμβάλουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια στηρίζοντας και τους δύο φίλους μας και τις ομάδες τους στις προσπάθειές τους να το πράξουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr