Το φθινόπωρο θα έρθουν τελικά στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργασίας με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και Ιδρύματα της λεγόμενης  «Ivy League» (των καλύτερων δηλαδή ανώτατων Ιδρυμάτων στις ΗΠΑ), ενώ η πρώτη επίσκεψη της αντιπροσωπείας τους θα γίνει μετά την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ήδη αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θέμα ενώ αντιπροσωπεία με εκπροσώπους από τα Κολούμπια, Μπράουν, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ, Κόρνελ, το Κολέγιο Ντάρτμουθ, και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας επρόκειτο να έρθουν προ διετίας στην Ελλάδα, αλλά η επίσκεψη τους αναβλήθηκε λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Αντικείμενο των συνομιλιών αυτών  θα είναι η διερεύνηση της πιθανότητας κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, και η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών.

Βέβαια, το πρώτο βήμα για την θεσμική διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, έγινε με την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων τους.

Ταυτόχρονα προχωρούν διεθνείς συνέργειες:

  • Επτά ελληνικά πανεπιστήμια  έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας).
  • Αντίστοιχο  πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά πανεπιστήμια.

Όπως είναι επίσης γνωστό, για την στήριξη των νέων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει εγκριθεί η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 €.

Πηγή: in.gr