Στην Αθήνα θα συνεδριάσει το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου 2023 το προεδρείο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του προεδρείου της ευρωομάδας για την κοινωνική κατοικία, την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και την εργασιακή επισφάλεια των νέων (Innovathens, Τεχνόπολη Γκάζι).

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9:00, οι ευρωβουλευτές θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ενημερωθούν για το διαχρονικό αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνεδρίαση του προεδρείου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με προσκεκλημένους ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, καθώς και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Γιάννη Σουλιώτη.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συμπεριληπτικότητα και η ενεργειακή φτώχεια θα απασχολήσουν επίσης τις παράλληλες συνεδριάσεις των ευρωβουλευτών.

«Είναι καιρός για αλλαγή στην Ελλάδα»

Η επικεφαλής των S&D, Iratxe García, εξέφρασε την συμπαράστασή της στους Έλληνες για την τραγωδία στα Τέμπη και δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ελληνικό λαό και σε όλους εκείνους που θρηνούν για τους συγγενείς τους. Αυτό το ατύχημα δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε να συμβεί ξανά στο μέλλον κάτι παρόμοιο.

»Εμείς οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ερχόμαστε στην Αθήνα για να στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στις προσπάθειές του να προωθήσει την κοινή μας ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τρόικες.

»Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μη χρειάζεται να μεταναστεύσουν, θέλουμε να εξασφαλίσουμε οικονομικά προσιτή στέγαση και θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τη δημοκρατία από κάθε αυταρχικό νόμο, που μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου ή το κράτος δικαίου, όπως είδαμε με τη σημερινή κυβέρνηση.

»Είναι καιρός για αλλαγή στην Ελλάδα και θέλουμε να αναδείξουμε πώς είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

Ανδρουλάκης: «Οφείλουμε στη νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλωσόρισε το προεδρείο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Αθήνα.

Και τόνισε πως «η συνεδρίαση μας διεξάγεται στη βαριά σκιά της ανείπωτης πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη και ανέδειξε την αδυναμία της πολιτείας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».

«Κατά τις εργασίες μας», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, «θα συζητήσουμε για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία όπως η εργασιακή επισφάλεια των νέων, η ενεργειακή φτώχια, η λειτουργία του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών και η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης».

«Οφείλουμε στη νέα γενιά ένα καλύτερο μέλλον, με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πηγή: in.gr