Τις απειλές πολέμου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις Ελλάδας σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέποντας την Τουρκία να αποφεύγει να τροφοδοτεί την ένταση καθώς όπως τονίζει, σ’ αυτή την εποχή «η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας».

Χρειάζεται ενότητα

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει:

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ούτε ένα μίλι

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε το casus belli αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε δηλώσεις του, το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τούρκος ΥΠΕΞ, διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, ούτε κατά ένα μίλι.

Άμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται και το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι «η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς».

Πηγή: in.gr