Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε σταθμάρχες στο δίκτυο του ΟΣΕ αλλά και την επιβεβαίωση με τον πλέον δραματικό τρόπο των προειδοποιήσεων των εργαζομένων για την πιθανότητα ενός δυστυχήματος που θα είχε τρομακτικά αποτελέσματα.

Σημαντικές ελλείψεις σε σταθμάρχες υπάρχουν όμως και στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ΗΣΑΠ, του Μετρό και του ΤΡΑΜ και τα οποία εύλογα δημιουργούν την απορία τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιο αντίστοιχο ανθρώπινο λάθος όταν καθημερινά εκτελούνται χιλιάδες δρομολόγια.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το συνδικάτο σταθμαρχών – εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ «Πρώτη Γραμμή» υπάρχουν 89 οργανικά κενά μόνο για σταθμάρχες. Συγκεκριμένα υπάρχουν 335 σταθμάρχες για 424 οργανικές θέσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ώρες υπερεργασίας και χιλιάδες χαμένες ημέρες ρεπό και αδειών, κάτι που φυσικά δημιουργεί ζητήματα απόδοσης των σταθμαρχών καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην κάλυψη των βαρδιών και δεν υπάρχει ανάπαυση.

Ακόμα το συνδικάτο καταγγέλλει απαρχαιωμένες διαδικασίες λειτουργίας, ελλιπέστατη αστυνόμευση σταθμών της ΣΤΑΣΥ και σοβαρότατες ελλείψεις υλικών και ανταλλακτικών εξοπλισμού.

«Τεράστιες ελλείψεις Σταθμαρχών στην ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην απόδοση των εργαζομένων στους σταθμούς. Ανύπαρκτες ημέρες ανάπαυσης, τεράστιες αδυναμίες στην χορήγηση κανονικών αδειών, ανύπαρκτος οικογενειακός προγραμματισμός λόγω συνεχόμενων εκτάκτων περιστατικών μη κάλυψης βαρδιών.

Ταυτόχρονα το Σχέδιο «ΑΡΙΑΔΝΗ» που εκπόνησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την ΓΑΔΑ και την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. αποτελεί μια παρωδία. Ανύπαρκτοι αστυνομικοί, με την εγκληματικότητα να έχει λάβει δυσθεώρητα μεγέθη. Ληστείες και προπηλακισμοί επιβατών και εργαζομένων αποτελούν μια καθημερινή ρουτίνα.

Τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς η ανυπαρξία ανταλλακτικών δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σταθμών», αναφέρει χαρακτηριστικά το συνδικάτο σταθμαρχών – εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ «Πρώτη Γραμμή».

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Ακόμα σε ένα βίντεο δύο λεπτών που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι ζητούν:

  • Απαιτούμε πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών
  • Άμεσες επανεκπαιδεύσεις
  • Επικαιροποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας και Ασφάλειας
  • Αναθεώρηση Σχεδίου «Αριάδνη»
  • Αναγνώριση Επιτέλους Σιδηροδρομικής Ειδικότητας Σταθμαρχών
  • Άμεση κάλυψη ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής

Πηγή: in.gr