Περίπου 15.000 τόνοι ντομάτας από την Κρήτη έχουν καταλήξει τις τελευταίες ημέρες στα σκουπίδια, ενώ οι λίγες πωλήσεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές των 0,15 – 0,20 ευρώ/το κιλό.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά Κρήτης, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί του νησιού δεν αντέχουν δεύτερη καταστροφική χρονιά.

Οι προσδοκίες, που είχαν οι αγρότες της Κρήτης για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «αντιθέτως, ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό. Σήμερα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια  δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια».

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι αναπόφευκτο πλέον ότι οι μεταβολές που θα προκύψουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο θα επιφέρει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων στην τοπική οικονομία της Κρήτης καθώς και στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας. Μάλιστα, οι αγρότες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλές εκτάσεις θα μείνουν εκτός παραγωγής ενώ σε άλλες θα γίνει αλλαγή καλλιέργειας, που σημαίνει ανισορροπία στα υπόλοιπα είδη.

Προκειμένου να συζητηθούν όλα τα παραπάνω αλλά και να βρεθούν άμεσα λύσεις καθώς επίσης και να ξεκινήσει η διαδικασία των ενισχύσεων για τους αγρότες κηπευτικών Κρήτης, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ορίσει άμεσα συνάντηση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr