Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει στην Πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας, η οποία για το έτος 2022 έχει οριστεί η 14η Φεβρουαρίου, το Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια) θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το χρώμα δηλαδή που έχει καθιερωθεί ως το χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.

Πρόκειται για μια συμβολή δράση που έχει στόχο να στείλει μήνυμα κατά των διακρίσεων και του στιγματισμού, υπενθυμίζοντας ότι τα άτομα με επιληψία αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.

Σημαντική κρίνεται  και η συμβολή των πολιτών σε αυτήν την Πανελλήνια δράση, καθώς μέσω facebook, twitter και instagram, χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν να στείλουν το αντίστοιχο δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

Μερικά στοιχεία για την επιληψία

Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322). Η συχνότητα εμφάνισης της επιληψίας είναι περίπου 0,8% στον γενικό πληθυσμό. Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιληψία παγκοσμίως, ενώ τα έξι εκατομμύρια  εξ΄ αυτών βρίσκονται στην Ευρώπη. Το 85% ατόμων με επιληψία ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών τραυματισμών και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας.

Στην Ελλάδα περίπου 86.700 άτομα έχουν επιληψία, 23.000 είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα πριν τις 14 Φεβρουαρίου, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και ο ίδιος Άγιος Βαλεντίνος έπασχε από Επιληψία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιληψία θα βρείτε παρακάτω:

http://www.grlae.gr/index.php/en/

http://www.epilepsy-greece.gr/index.php

Πηγή: in.gr