Τέλος εποχής στη διαχείριση μιας αυτοκρατορίας 28 δισ. δολαρίων μπαίνει με την απομάκρυνση του Τζορτζ Σόρος από τα ηνία του Soros Fund Management (OSF) και την παράδοση της σκυτάλης στον γιο του Αλεξ.

Ο Τζόρτζ Σόρος ή αλλιώς Γκυόργκυ Σβαρτς, του οποίου η καθαρή περιουσία εκτιμάται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, θεωρείται από τους μεγαλύτερους επενδυτές, έχοντας στην κατοχή του μετοχές των μεγαλύτερων πολυεθνικών. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο ίδιος «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου» και μιλώντας για την απόφασή του να παραδώσει το ίδρυμα και την υπόλοιπη αυτοκρατορία του στον 37 χρόνο γιο του, ο ηλικιωμένος Σόρος είπε χαρακτηριστικά πως «το κέρδισε».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Αλεξ δήλωσε ότι είναι «πιο πολιτικοποιημένος» από τον 92χρονο πατέρα του και ότι σκοπεύει να συνεχίσει να δωρίζει χρήματα της οικογένειας για την υποστήριξη αριστερών πολιτικών υποψηφίων στις ΗΠΑ. «Όσο κι αν θα ήθελα να βγάλω τα χρήματα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», είπε χαρακτηριστικά

Το διοικητικό συμβούλιο του OSF εξέλεξε τον Άλεξ ως πρόεδρό του τον Δεκέμβριο και ο Άλεξ διευθύνει πλέον την πολιτική δραστηριότητα ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτικής δράσης του Σόρος. Το ίδρυμα δίνει χορηγίες που φθάνουν το 1,5 δισ. δολάρια το χρόνο σε οργανώσεις όπως αυτές που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στην οικοδόμηση δημοκρατιών, ανέφερε η Wall Street Journal.

Το ξεκίνημα ως σερβιτόρος

Ο Σόρος γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια, στις 12 Αυγούστου του 1930 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Η οικογένεια της μητέρας του ήταν ιδιοκτήτες ενός δημοφιλούς καταστήματος με μετάξι ενώ ο πατέρας του, ήταν γνωστός δικηγόρος. Το 1944 βίωσε την κατάληψη της Ουγγαρίας από τους Ναζί και για να επιβιώσει, η οικογένειά του έπρεπε να αγοράσει έγγραφα που δήλωναν ότι ήταν χριστιανοί. Ο πατέρας του βοήθησε επίσης, να σωθούν πολλοί Εβραίοι.

Στα φοιτητικά του χρόνια, ο Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε από σερβιτόρος για να μπορέσει να βγάζει τα προς το ζην. Όταν αποφοίτησε, άρχισε άμεσα να εργάζεται σε μία επενδυτική εταιρεία στο Λονδίνο. Σημειώνεται πως το όνειρο του να γίνει καθηγητής δεν προχώρησε επειδή οι βαθμοί δεν ήταν αρκετά ψηλοί. Εκείνη την εποχή μάλιστα μετακόμισε στις ΗΠΑ για να ενταχθεί στον κόσμο των επενδύσεων.

Φτάνοντας στην Αμερική άρχισε να εργάζεται σε μία εμπορική τράπεζα, ενώ στη συνέχεια δούλεψε στην FM Mayer όπου πέρασε τρία χρόνια μέχρι να ενταχθεί στην Wertheim & Co, όπου εργάστηκε ως αναλυτής ευρωπαϊκών κινητών αξιών για τέσσερα χρόνια.

Η δημιουργία του πρώτου hedge fund

Από το 1963 μέχρι το 1973 προσλήφθηκε στην Arnold & S. Bleichroeder ως αντιπρόεδρος. Από αυτήν την θέση, χρησιμοποιώντας πάντα το ένστικτο του, προχώρησε στην δημιουργία ενός hedge fund. Μέχρι το 1973 το hedge fund είχε 12 εκατομμύρια δολάρια που ώθησαν τον Σόρος να παραιτηθεί και να ξεκινήσει το δικό του hedge fund.

Ο επιχειρηματίας το 1973 παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να διαχειριστεί το fund στις ΗΠΑ υπό την επωνυμία Soros Fund Management. Αυτό άλλωστε ήταν το πρώτο του βήμα για να μπορέσει να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές των ΗΠΑ. Ακόμη, συγκέντρωσε άλλα 12 εκατομμύρια για να ιδρύσει το The Quantum Group of Funds με τον Τζιμ Ρότζερς.

Η φήμη και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο

Όταν σόρταρε την βρετανική στερλίνα το 1992, ο ίδιος κατάφερε να αποκτήσει μεγάλο μέρος της φήμης του. Τα funds που κατέχει γονάτισαν την στερλίνα με τον διάδοχο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, Τζον Μέιτζορ, να αναγκάζεται να αποσύρει το νόμισμα της χώρας του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Από την Μαύρη Τετάρτη της βρετανικής αγοράς του 1992, ο Σόρος κατάφερε να κερδίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Quantum επεκτάθηκε, ενώ μέχρι το 1998 είχε φτάσει τα 22 εκατομμύρια, αποδίδοντας το αρχικό κεφάλαιο επί δύο φορές. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα καθοριστικά χρόνια για τον επιχειρηματία ήταν το 1992, όταν και πραγματοποίησε τεράστιες επιτυχημένες συναλλαγές. Το 1998, το The Quantum Group of Funds έγινε το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο. Μέχρι το 2011, έχοντας συγκεντρώσει αρκετό πλούτο, αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα των επενδυτών αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και μετέτρεψε το Soros Fund Management σε οικογενειακό γραφείο.

Πέρα από το ταλέντο στις επενδύσεις, ο Τζόρτζ Σόρος έχει ασχοληθεί και με τις φιλανθρωπίες. Το οικογενειακό γραφείο του Σόρος, που προήλθε από το Soros Fund Management, διαθέτει περίπου 28 δισεκατομμύρια υπό διαχείριση. Μέσα στα χρήματα αυτά συγκανταλέγοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και η περιουσία περίπου έξι φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Αυτά τα ιδρύματα μαζί έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αποκλείονται από τις εκτιμήσεις για την καθαρή περιουσία του Τζορτζ Σόρος, καθώς υπάρχουν ακόμη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει ως τρέχουσα αξία και προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δισεκατομμυριούχος έχει αποκτήσει 5 παιδιά από 3 γάμους. Το 2014, κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των 20 κορυφαίων μάνατζερ της LCH Investments αφού σημείωσε κέρδη σχεδόν 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυκλοφορία του Quantum Endowment Fund το 1973. Το 2017 εξελέγη επίτιμο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας (HonFBA) και το 2019 του απονεμήθηκε το βραβείο Ridenhour.

Ο νέος ηγέτης της αυτοκρατορίας

Η μάχη διαδοχής δεν ήταν ξεκάθαρη και αυτό γιατί 37χρονος γιος του δισεκατομμυριούχου είχε κάποτε το προφίλ του playboy και ο μεγαλύτερος αδερφός του προοριζόταν για την κορυφή.

Ο Αλεξ είναι γιος του Τζορτζ Σόρος από τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του, την ιστορικό Σούζαν Βέμπερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, δεν θεωρείτο ο επικρατέστερος διάδοχος, αλλά κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πατέρα του όταν εκείνος συγκρούστηκε με τον 52χρονο ετεροθαλή αδερφό του, Τζόναθαν Σόρος, για δύο προσλήψεις ανώτερων στελεχών στην επενδυτική εταιρεία.

Το Business Insider, σημειώνει πως στο παρελθόν ο Αλεξ Σόρος απασχόλησε τα ταμπλόιντ για πρώτη φορά το 2008, όταν άρχισε να εμφανίζεται σε λαμπερά πάρτι. Οι φωτογραφίες της εποχής, που προέρχονταν από τα προσωπικά του social media, τον έδειχναν να παρουσιάζει μια χλιδάτη ζωή και να βγαίνει με όμορφες γυναίκες. Κατά καιρούς, εμφανίζονταν δημοσιεύματα για το φανταχτερό lifestyle του, με την New York Post να μιλά για πάρτι γεμάτα από μοντέλα, παίκτες του NBA και αλκοόλ. Ο Άλεξ Σόρος είναι οπαδός της ραπ και της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου New York Jets

Πλέον, ο ίδιος δηλώνει ότι είναι «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του και ότι θα κάνει εκστρατεία κατά της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε 1,5 χρόνο, έχει περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου 17 φορές για συναντήσεις. «Όσο κι αν θα ήθελα να βγάλω το χρήμα από την πολιτική, όσο η άλλη πλευρά το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε κι εμείς», επισημαίνει ο Άλεξ Σόρος.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: in.gr