Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου, που αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε, προτεραιότητα για την Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει το λιβυκό μέτωπο και συγκεκριμένα οι πόλεις Αλ Τζούφρα και Σύρτη.  Ειδικότερα, η δεύτερη, καθώς εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει μαζί με τις δυνάμεις  Σάρατς την επανακατάληψή της, θα επιφέρει την επέμβαση της Αιγύπτου.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής σημείωσε πως «δεν θα μπορούσε να σημειωθεί θερμό άνοιγμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όταν η πρώτη θα είχε ανάγκη τους διαύλους επικοινωνίας για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις της στις λιβυκές πόλεις».

Σε ότι αφορά στην ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι η Ελλάδα, δεν είναι μόνη της έναντι της Τουρκίας, αλλά έχει τη Γαλλία αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, επισήμανε, ότι για τη μη υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, η οποία περιείχε αμυντική συνδρομή στη χώρα μας, εάν δεχθεί επίθεση ή αν κινδυνεύσει η εδαφική της ακεραιότητα της, δεν ευθύνεται το Παρίσι.

Τέλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση της κ. Μέρκελ για την αποφυγή επεισοδίου στο Αιγαίο, έκανε λόγο πως επιχειρείται μια ώθηση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με πολύ διευρυμένη ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι εάν το «Όρουτς Ρέις» επιχειρήσει σεισμική έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «υπάρχουν κανόνες εμπλοκής και διπλωματικά εργαλεία. Εάν δεν τα λάβει σοβαρά αυτά η, τότε θα περάσουμε στο επόμενο βήμα. Και όλοι καταλαβαίνουμε ποιο είναι».

Ακόμα, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα έστειλε ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με την  κινητοποίησή της, ενώ όπως είπε η Τουρκία τελεί υπό πίεση.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι μια χώρα αντιμετωπίζει πάντα μόνη της τα ζητήματα της άμυνας.

«Η άμυνα μιας χώρας είναι εθνική υπόθεση. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν διπλωματικά κανάλια, νομικά εργαλεία. Η Ελλάδα έχει υψηλή αποτρεπτική ισχύ. Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας.  Τα θέματα άμυνας είναι εθνικά ζητήματα που δεν τα εκχωρούμε σε καμία τρίτη δύναμη» τόνισε.

Πηγή: in.gr