Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολίασε την απόφαση των αλβανικών αρχών να μην χορηγήσουν ειδική άδεια στο Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας, το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά «στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου».

Το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει πως η Αλβανία θα πρέπει, ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος, ότι «θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Απορρίφθηκε σήμερα η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, να λάβει ειδική άδεια, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει αύριο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς και να ορκισθεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Η απόρριψη αυτή καταδεικνύει πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής.

Ούσα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας.

Πηγή: in.gr