«Παρακαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μας υπενθυμίζει τόσο συχνά πόσο αδιάβαστος αλλά και πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως είναι», υποστηρίζει ο Άκης Σκέρτσος, σχολιάζοντας τις αναφορές της Κουμουνδούρου στις δηλώσεις Σκυλακάκη ως προς την κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει πως «καταλαβαίνουμε πόσο τους έχει ενοχλήσει η προεκλογική αποκάλυψη της νέας επιχείρησης οικονομικής εξαπάτησης των πολιτών με το ακοστολόγητο πρόγραμμα των 83 δις ευρώ, όμως πάει πολύ να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη κοστολόγησης στο δικό μας πρόγραμμα».

«Για ευκολία», προσθέτει, «τους παραπέμπουμε στην ανακοίνωσή μας της 3ης Ιουνίου, όπου όλα τα ζητήματα που θέτουν έχουν ήδη απαντηθεί εκτενώς».

Και τονίζει πως «εκεί αναφέρονται αναλυτικά με παραπομπές ανά σελίδα όλα τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία και βεβαίως είναι ενταγμένα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος στο σχέδιο σταθερότητας 2023-2026 που έχει υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Παρακαλούμε θερμά αυτή τη φορά να διαβάσουν την ανακοίνωση που επισυνάπτουμε», καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Σκέρτος.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση για το πρόγραμμα της ΝΔ

Με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας της 3ης Ιουνίου, δια του εκπροσώπου της, παρέπεμπε και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στις σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές για το κόστος του προγράμματος Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος παρέθετε τότε τα εξής:

«Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

»Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 500 εκατ. το έτος και συνεπώς 2 δισ. ευρώ στην τετραετία που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

»Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάση πληθωρισμού και Α.Ε.Π. που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

»Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

»Συνεπώς, όλα τα μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

»Επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα πως αν έχει οποιαδήποτε απορία για την ποσοτικοποίηση κάποιων εκ των μέτρων, ας μας το επισημάνει και ευχαρίστως θα ζητήσουμε να πιστοποιηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

»Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι όποιος δεν έχει επιχειρήματα καταφεύγει στα ψέματα, τα οποία όμως έχουν κοντά ποδάρια.

»Οπότε ας μην κρούουν ανοιχτές θύρες καθότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε κοστολογημένο πρόγραμμα και οι μόνοι που σταθερά εδώ και πάνω από ένα μήνα ζητάμε το ίδιο από όλα τα κόμματα κάνοντας την εν λόγω πρόταση.

»Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Θα καταθέσει ο κ. Τσίπρας το πρόγραμμά του προς ποσοτικοποίηση και θα μας πει επιτέλους που θα βρει τα 83 δισ. ευρώ;».

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαντήστε στον Σκυλακάκη, όχι σε εμάς»

Να απαντήσει στον… Θεόδωρο Σκυλακάκη και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον κ. Σκέρτσο η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

«Ο κ. Σκυλακάκης σήμερα είπε ρητά ότι στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχουν προεκλογικές εξαγγελίες του προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Σκέρτσος, αντί να προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, οφείλει να απαντήσει στον κ. Σκυλακάκη και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει, μάλιστα, πως «αν αμφισβητεί αυτά που είπε ο κ. Σκυλακάκης, τότε να δηλώσει ο κ. Σκέρτσος ότι είναι προσωπικές του απόψεις και η ΝΔ να αποσύρει τον κ. Σκυλακάκη από τα ψηφοδέλτιά της».

Για να καταλήξει: «Αλλά δεν θα το κάνουν, γιατί απλά είπε την αλήθεια. Αυτό δηλαδή που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν μήνα. Ότι σχεδόν καμία εξαγγελία της ΝΔ δεν είναι στο πρόγραμμα σταθερότητας και ότι προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών με ψέματα».

Πηγή: in.gr