Γιάννης Χριστοφόρου (Copyright: Inbulb Photography – Alexandros Petrakis)

Η Ερμούπολη, η καρδιά των Κυκλάδων, φιλοξενεί κάθε χρόνο το Animasyros, το κορυφαίο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα. Φέτος, η διοργάνωση διεξήχθη από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας τις καλύτερες σύγχρονες παραγωγές κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα σε επτά ημέρες, αναδείχθηκαν συνολικά 261 ταινίες από 50 χώρες, με πάνω από 100 επαγγελματίες καλεσμένους να συμμετέχουν. Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία που ξεχώρισε ήταν το «Underground» του Γιάννη Χριστοφόρου. Η κριτική επιτροπή το περιέγραψε ως «μια εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα».

Το «Underground» είναι μια αλληγορική ιστορία που ασχολείται με τη φύση, τον κύκλο της ζωής και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα, γνωστό μόνο ως Φ., ο οποίος είναι θαμμένος ζωντανός και προσπαθεί να δραπετεύσει από τα έγκατα της γης. Μέσα από την αφήγηση του ήρωα, οι θεατές βιώνουν την αγωνία και την πάλη του να επιβιώσει σε έναν δυστοπικό κόσμο, όπου η επιβίωση ανήκει στους πιο δυνατούς. Η βροχή, που παίζει ρόλο στην ιστορία, είναι ο μοναδικός του σύμμαχος, μια γλυκιά φωνή που τον καθοδηγεί.

Ο Γιάννης Χριστοφόρος, ο δημιουργός της ταινίας, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 150 διαφημιστικά και κοινωνικές καμπάνιες και έχει αναγνωριστεί για τις ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει. Όταν ρωτήθηκε για την επιτυχία του «Underground», εξέφρασε την αίσθηση προσδοκίας αλλά και την ανασφάλεια που συνήθως συνοδεύει τις βραβεύσεις. Αναγνώρισε ότι το κοινό παίζει κεντρικό ρόλο στην επιτυχία μιας ταινίας και η αλληλεπίδραση με τους θεατές μέσω των φεστιβάλ είναι ανεκτίμητη.

Η διαδικασία παραγωγής της ταινίας διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, με τα τρία από αυτά να αφιερώνονται στην προετοιμασία και το τελευταίο στην αναζήτηση χρηματοδότησης. «Αυτή ήταν η περίοδος που μπορούσα να δείξω το έργο μου σε διάφορα φεστιβάλ», λέει ο σκηνοθέτης, που επισημαίνει την ανάγκη υποστήριξης του ελληνικού animation παρά τις προκλήσεις.

Η επιλογή του animation για την ιστορία προήλθε από την επιθυμία να προσεγγίσει ένα δύσκολο θέμα, όπως η απώλεια, με έναν πιο υπερρεαλιστικό τρόπο. Ο Γιάννης Χριστοφόρος ανέφερε ότι η χρήση του animation επιτρέπει μια πιο «μαγική» ματιά στην έννοια του θανάτου και της αναγέννησης.

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Τόκιο υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική για τον δημιουργό, καθώς το ιαπωνικό animation αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτόν. Ο Γιάννης δήλωσε ότι η επαφή με την ιαπωνική αγορά ήταν μια σπουδαία εμπειρία.

«Αυτή τη στιγμή αναζητώ την έμπνευση για την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει projects για συνεργασία με άλλους σκηνοθέτες στο χώρο του animation.

Η ιστορία του «Underground», βασισμένη στο διήγημα της Νάγιας Κουτρουμάνη από τη συλλογή «Τριαντάφυλλα με Μπακαλιάρο», συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον και να ανοίγει διάλογο γύρω από τη ζωή, τον θάνατο και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Πηγή: ethnos.gr