Οταν κέρδισε η Κατίνα Παξινού το Οσκαρ

Από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει την προβολή τεσσάρων ταινιών και ενός ντοκιμαντέρ, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια διαφορετική πλευρά της σημαντικής καλλιτέχνιδας, Κατίνας Παξινού. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν εμβληματικά έργα της έβδομης τέχνης, στα οποία συμμετείχε δίπλα σε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Αλέν Ντελόν, η Κλαούντια Καρντινάλε, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Γκάρι Κούπερ.

Η Κατίνα Παξινού, μέσω των ερμηνειών της, κατόρθωσε να αφήσει ένα μόνιμο στίγμα στο σινεμά, ενσαρκώνοντας ποικιλία ρόλων, συμπεριλαμβανομένων ρόλων μητέρας, όπως στη μεταφορά του έργου του Ευγένιου Ο’ Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα». Επίσης, η συμμετοχή της στην ελληνόφωνη ταινία «Νησί της Αφροδίτης» αναδεικνύει την αξία της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Οι προβολές περιλαμβάνουν κλασικές ταινίες, όπως το «Ρόκο και τ’αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι και «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Για την ερμηνεία της στο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», η Κατίνα Παξινού έγινε η πρώτη ηθοποιός που έλαβε ταυτόχρονα Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β’ Ρόλου, και είναι η πρώτη Ελληνίδα που βραβεύτηκε με Όσκαρ.

Η είσοδος στις προβολές θα είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής:

– Πέμπτη 17/10, 19:30: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (1943, ΗΠΑ, 170΄) – Σκηνοθεσία: Sam Wood. Προλογίζει η κριτικός κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου.

– Παρασκευή 18/10, 20:00: «Ο Ρόκο και τ’αδέλφια του» (1960, Ιταλία-Γαλλία, 179΄) – Σκηνοθεσία: Luchino Visconti.

– Σάββατο 19/10, 20:00: «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (1947, ΗΠΑ, 159΄) – Σκηνοθεσία: Dudley Nichols. Προλογίζει η διευθύντρια σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη.

– Κυριακή 20/10, 20:00: «Το νησί της Αφροδίτης» (1969, Ελλάδα-Κύπρος, 95΄) – Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκαλενάκης. Προλογίζει ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης.

– Κυριακή 20/10, 22:00: «Παρασκήνιο: Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού, α’ και β’ μέρος» (2001, Ελλάδα, 102΄) – Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημογεροντάκης, Κώστας Μαχαίρας.

Πηγή: ethnos.gr