Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση της κατάστασης, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη χθεσινή θεαματική κατάρρευση της τράπεζας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Πλήγμα στις μετοχές των τραπεζών

Η οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Κίνδυνος μετάδοσης

Τα προβλήματα στη SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν «μεγάλες, μη πραγματοποιηθείσες απώλειες» στα ομόλογά τους. Αυτό εξηγεί σε podcast ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mould.

«Ο δανεισμός σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας βρίσκεται στο πιο ανταγωνιστικό στάδιο της χρηματοδότησης και σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της SVB για έκδοση μετοχών διάσωσης 2,25 δισ. δολαρίων, μετά από μια περίοδο που η όρεξη από δανειστές και επενδυτές προς αυτό το τμήμα της αγοράς έχει στερέψει, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, σε έναν έντονα διασυνδεδεμένο τραπεζικό κλάδο, δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωρίσει κανείς αυτού του είδους τα γεγονότα, που συχνά υποδηλώνουν τρωτά σημεία στο ευρύτερο σύστημα. Το γεγονός ότι η τοποθέτηση μετοχών της SVB συνοδεύτηκε από πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της εγείρει ανησυχίες», προσθέτει.

«Πολλές τράπεζες κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τα αυξανόμενα επιτόκια τα καθιστούν λιγότερο αποδοτικά -η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι πολλά ιδρύματα αντιμετωπίζουν μεγάλες απραγματοποίητες ζημίες στις θέσεις σταθερού εισοδήματός τους», καταλήγει.

Πηγή: in.gr