Μπορεί να είναι η χώρα με τους περισσότερους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι Σεϋχέλλες έκλεισαν τα σχολεία στη χώρα και ακύρωσαν τις αθλητικές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες καθώς καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για τα νοικοκυριά και νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο κλείσιμο των μπαρ, έρχονται την ώρα που η χώρα έχει καταφέρει να εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 60% του ενήλικου πληθυσμού της με δύο δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19.

Οι περιορισμοί είναι αντίστοιχοι με αυτούς που επιβλήθηκαν στη χώρα στα τέλη του 2020.

«Παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνουμε, η κατάσταση του Covid-19 στη χώρα μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή με πολλές καθημερινά κρούσματα που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η υπουργός Υγείας Πέγκυ Βιντότ σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη.

Το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 98.000 άτομα, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και ενήργησε γρήγορα για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τον Ιανουάριο χρησιμοποιώντας μια δωρεά κινεζικών εμβολίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τότε έχει αγοράσει και άλλα εμβόλια.

Μέχρι τις 12 Απριλίου, το 59% των δόσεων που χορηγήθηκαν ήταν από το εμβόλιο Sinopharm και το υπόλοιπο ήταν από το εμβόλιο Covishield, μια εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca με άδεια και παραγωγή στην Ινδία.

Μέχρι σήμερα, το 62,2% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ποσοστό που σύμφωνα με το πρακτορείο καθιστά τις Σεϋχέλλες την πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο. Ακολουθεί το Ισραήλ με ποσοστό 55,9%.

Γιατί ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις Σεϋχέλλες

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε σε 1.068 στις 3 Μαΐου από 612 στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

Από τα περιστατικά αυτά, το 84% αφορούν πολίτες των Σεϋχελλων και το υπόλοιπο ξένους. Κάτω από τα 2/3 εξ αυτών δεν είχαν κάνει το εμβόλιο ή είχαν κάνει μόνο μία δόση.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μεταλλάξεις για τον Απρίλιο, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο. Το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη αυτή.

«Καθώς τα δύο εμβόλια που χορηγήθηκαν στις Σεϋχέλλες χρησιμοποιούνται διεθνώς, αυτό που συμβαίνει τώρα στη χώρα ίσως έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχοι της υγείας έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να είναι πίσω από το κύμα των μολύνσεων, υποστηρίζοντας μόνο ότι ο κόσμος λάμβανε λιγότερες προφυλάξεις από τον ιό από ό, τι πριν και ότι το κύμα μπορεί να οφείλεται στους εορτασμούς μετά το Πάσχα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr