Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των εξώσεων πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας πρόσφυγες στις Σέρρες, με τις φωνές τους να εισακούγονται από τον δήμαρχο, Αλέξάνδρο Χρυσάφη, ο οποίος δέχτηκε το αίτημά τους για συνάντηση προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους.

Περίπου 150 πρόσφυγες της φυλής Γεζίντι που φιλοξενούνται στην δομή των Σερρών συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της δομής, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι εξώσεις και να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση και έγκαιρη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα anexartitos.gr, συνολικά 296 πρόσφυγες της δομής θα πρέπει να φύγουν από αυτή, αφού έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των εγγράφων του ασύλου και σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν δικαιούνται να μένουν σ’αυτή.

Το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, γι’αυτούς που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ασύλου και θα πρέπει να φύγουν από την δομή, υπάρχει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» το οποίο τους δίνει την δυνατότητα χρηματοδότησης στέγασης και τροφής για έξι μήνες, έχει όμως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων στις 30/6.

Η προσφορά σε στέγη, στους πρόσφυγες στις Σέρρες είναι περιορισμένη, και γίνονται προσπάθειες να βρεθούν ιδιοκτήτες κατοικιών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

Σε αδιέξοδο οι πρόσφυγες

Υποτίθεται πως σε αυτούς τους 6 μήνες θα πρέπει είτε να βρουν εργασία και να μπορούν να επιβιώνουν μόνοι τους είτε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Να σημειωθεί επίσης πως στους πρόσφυγες που χορηγείται άσυλο, διακόπτεται η παροχή χρημάτων για τροφή και είδη πρώτης ανάγκης μαζί με το δικαίωμα στέγασης στις δομές.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους ενήλικες πρόσφυγες και άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για όλες τις αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία ασύλου και τα δικαιώματα τους.

Η Δομή προσφύγων των Σερρών, η οποία το περασμένο καλοκαίρι επεκτάθηκε είναι χωρητικότητας 1.679 προσφύγων και αυτή τη στιγμή διαμένουν σε αυτή 1.119 πρόσφυγες (66,5%) αποκλειστικά της ομάδας Γεζίντι, οι οποίοι έχουν διωχθεί άγρια από τους Ισλαμιστές και είναι γενικά φιλήσυχος λαός, και στα 4 χρόνια που βρίσκονται στις Σέρρες δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές τόσο της Αστυνομίας, όσο και αυτών που διαχειρίζονται την Δομή (ΔΟΜ).

Σε περίπτωση έξωσης των 296 προσφύγων που έχει ολοκληρωθεί το αίτημά τους για άσυλο, το κενό που θα δημιουργηθεί στην δομή, αναμένεται να συνεχίσει να καλύπτεται από πρόσφυγες της ίδιας ομάδας (Γεζίντι).

Η είσοδος και η έξοδος στη Δομή των Σερρών, είναι αυτά τα 4 χρόνια χωρίς έλεγχο, κατι που αναμένεται να αλλάξει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων από αυτή θα γίνεται με κάρτα ελέγχου.

Συμπαραστάτης η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών προς τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, θεωρώντας αδιέξοδη την πολιτική της Κυβέρνησης γράφοντας χαρακτηριστικά:

Αδέρφια μας πρόσφυγες,

Κυβερνητική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα! περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες από τις δομές, τα ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα που λάβατε άσυλο θα βρεθείτε στον δρόμο! Στις Σέρρες είστε 300 άτομα. Κυριολεκτικά στον δρόμο – χωρίς στήριξη, χωρίς εφόδια (εκμάθηση γλώσσας, επαγγελματικής κατάρτισης κλπ.) για να ενταχθείτε ομαλά στην ελληνική κοινωνία! Χωρίς πρόσβαση σε υγεία, παιδεία! Χωρίς και το πενιχρό επίδομα!

Όσο για τα ίσα δικαιώματα ούτε λόγος!

Βάρβαρη και εγκληματική κι ανάλγητη αυτή η κυβερνητική απόφαση!

Και φέρνει αγωνία κι απόγνωση!

Την ίδια απόγνωση που νιώθει ο ντόπιος που χάνει την δουλειά του και το σπίτι του! Που βρίσκει όλες τις πόρτες κλειστές!

Εμείς η επιτροπή αλληλεγγύης Σερρών / κομμάτι ενός λαού που έχει συνδέσει την ζωή του με την προσφυγιά όταν περνούσε στον Τσεσμε με βάρκες κι από κει στην Συρία και στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο για να σωθεί από τις φασιστικές ορδές στην τριπλή κατοχή / ενός λαού που βίωσε τον ρατσισμό στον τόπο του ως “τουρκόσπορος” και ως πόντιος που άφησε τα κόκκαλα του στο μακρονήσι μαζί με τους ντόπιους πατεράδες μας

Πηγή: in.gr