Νέος σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη το μεσημέρι της Τρίτης. Αυτή τη φορά το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα, περίπου 30 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Η νέα σεισμική δόνηση ήρθε τη στιγμή που οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι προσπαθούν να σταθούν τα πόδια τους από τον σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό τους. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται και έχουν διαφορετικά κέντρα.

Για τα ρήγματα της Κρήτης μίλησε στο ΚΡΗΤΗ TV, ο διευθυντής του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, με τους χάρτες που παρουσιάστηκαν να προκαλούν αίσθηση και να αποτυπώνουν τη σεισμική δυναμική της περιοχής.

Αναφερόμενος στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Φασούλας τόνισε ότι οι επιστήμονες του μουσείου φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχαν χαρτογραφήσει αναλυτικά το συγκεκριμένο ρήγμα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος από από 2001.

«Τελικά όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός από τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης».

Δύσκολη η πρόληψη

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι στο κομμάτι της πρόληψης για ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα κάτω από την γη. Μάλιστα η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά μιας και πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί δεν γνώριζαν τον ακριβή χάρτη με τα ρήγματα ενώ μεσολάβησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να χαρτογραφήσει με ακρίβεια και βεβαίως να μελετήσει τα ρήγματα.

Μάλιστα ο χάρτης που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκπομπής αποτυπώνει τις περιοχές της Κρήτης με τα ενεργά ρήγματα χωρίς με κάποιες να θεωρούνται πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο μιας έντονης και μεγάλής σεισμικής δραστηριότητας, όπως αυτής που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Με βάση τους δορυφορικούς χάρτες ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι η περιοχή βυθίστηκε μέχρι 20 πόντους, με το Αρκαλοχώρι να δέχεται την μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, όπως αποτυπώνεται με το αστέρι στον χάρτη, καθώς ήταν πάνω στο απόλυτο επίκεντρο. Δηλαδή, ο σεισμός έγινε ακριβώς κάτω από τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής.

Πρόκειται για δορυφορική φωτογραφία, μετά από τον τελευταίο σεισμό στην Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Φασουλά έχει αξιολογηθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία

Τα πιο επικίνδυνα ρήγματα της Κρήτης

Όσον αφορά τα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «ώρα Αιχμής« πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του μουσείου φυσικής ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος.

Επίσης ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.

Επίσης, δύσκολο ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της Κρήτης. Ωστόσο, ο κ Φασουλάς τόνισε ότι και τα θαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.

Μάλιστα ο κ Φασουλάς αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό, με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και, ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στο δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωίου, βυθισμένη μετά από το σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ Φασουλάς παρουσίασε και μερικά χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr