Η πρώτη πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον αραβικό κόσμο τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την Τρίτη στο Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα εγκαίνια του σταθμού Μπάρακα αποτελούν «ιστορικό ορόσημο», δήλωσε ο de facto ηγέτης της χώρας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, καθώς τα εμιράτα επιχειρούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μείγμα τους.

«Το πρώτο megawatt ισχύος από τον πρώτο αραβικό πυρηνικό σταθμό πέρασε στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο αντιπρόεδρος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.

Η κατασκευή του Μπάρακα καθυστέρησε για χρόνια καθώς τα ΗΑΕ αναπτύσσει την πυρηνική βιομηχανία του από το μνηδέν.

Ο πρώτος αντιδραστήρας του σταθμού προγραμματιζόταν αρχικά να τεθεί σε λειτουργία το 2017, έλαβε όμως άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή μόλις το 2020. Συνδέθηκε τον Αύγουστο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και έφτασε το 100% της ονομαστικής ισχύος του στη διάρκεια των δοκιμών.

Η Μονάδα 2 έλαβε άδεια λειτουργίας τον περασμένο μήνα.

Το εργοστάσιο, το οποίο κατασκεύασε η Korea Electric Power Corp (KEPCO), σταδιακά θα επεκταθεί με την προσθήκη ακόμα δύο αντιδραστήρες, με τους οποίους η συνολική ισχύς θα αυξηθεί στα 5,6 gigawatt.

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της μέγιστης κατανάλωσης στα ΗΑΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr