Ηδη από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου η Ιταλία εισέρχεται σε κλίμα πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να υπερασπίσει την κυβέρνησή του από τις επιθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Κατά μέτωπο επίθεση

Κατά μέτωπο επίθεση κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε έχει ξεκινήσει ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του μικρού κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» Ματέο Ρέντσι, απειλώντας ότι θα σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Ο Ρέντσι αμφισβητεί τις μέχρι τώρα εξαγγελίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Ζητά να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη δημόσια υγεία και επιμένει ότι ο Κόντε δεν πρέπει να ασχολείται απευθείας με τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.

Ολα αυτά μοιάζουν με τελεσίγραφο και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ρέντσι έχει ήδη αποφασίσει να αποσύρει τη στήριξή του.

Το κόμμα του είναι καθηλωμένο στο 3% της πρόθεσης ψήφου και θεωρεί ότι στην αντιπολίτευση μπορεί να κερδίσει νέους υποστηρικτές.

Ιδίως κάποιους πολίτες που έχουν απογοητευθεί από τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές;

Καθηλωμένη στο 3% η «Ζωντανή Ιταλία»

Τι πρόκειται να συμβεί; Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, τις ώρες αυτές ο Κόντε, η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια που μετέχουν στην κυβέρνηση αναζητούν νέους, πρόθυμους υποστηρικτές στη Γερουσία.

Αυτοί θα προέρχονται από τον κεντρώο χώρο και θα επιτρέψουν στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα να συνεχίσει την πορεία του. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.

Η κρίση μπορεί να επισημοποιηθεί αμέσως μετά τα Θεοφάνια με συζήτηση και ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Τίποτα δεν αποκλείεται

Νέα πλειοψηφία, νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές; Στην παρούσα φάση τίποτα δεν αποκλείεται.

Και στο μεταξύ, η Ιταλία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ούτε αν οι μαθητές των λυκείων θα μπορέσουν όντως να αρχίσουν να επιστρέφουν στα θρανία στις 7 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί πριν τις γιορτές.

Ολα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πηγή: Deutche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: in.gr